ČSSD vybírá prezidenta. Na utajeném místě, bez mobilů

Domácí Domácí
17. 2. 2012 15:17
Špičky ČSSD se radí, koho by strana měla poslat jako svého kandidáta do přímé volby
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tak trochu jako ve špionážním filmu se musejí cítit špičky sociální demokracie, které v pátek a v sobotu řeší, koho za ČSSD poslat v přímé volbě do boje o Pražský hrad.

Jednání se totiž koná na utajovaném místě, které do poslední chvíle neznala ani většina účastníků "výjezdního zasedání".

Podle informací Aktuálně.cz má jít navíc o místo, kde nefungují ani mobilní telefony. ČSSD zkrátka nechce, aby se obsah diskuse dostal na veřejnost.

Přestože stranické grémium o prezidentských kandidátech oficiálně hovoří poprvé, diskuse na toto téma mezi politiky ČSSD je už v plném proudu. Zdá se, že se vede spor o to, zda by měl za ČSSD v prezidentských volbách kandidovat straník, či nezávislý kandidát.

Mluví se o nynějším místopředsedovi ČSSD Jiřím Dienstbierovi nebo o bývalém premiérovi a exšéfovi ČSSD Miloši Zemanovi, jehož kandidaturu už ohlásila jeho Strana práv občanů - Zemanovci.

Z nestranických kandidátů padají pro ČSSD v úvahu bývalý předseda úřednické vlády Jan Fischer a ekonom Jan Švejnar, kterého už se ČSSD neúspěšně pokusila dostat na Hrad při minulé volbě hlavy státu.

V Lidovém domě se hovořilo také o předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetském, který ale kandidaturu odmítl, a o bývalém eurokomisaři a premiérovi Vladimíru Špidlovi, který se k jejímu přijetí rovněž nemá.

 

Právě se děje

Další zprávy