Češi si zvolí prezidenta sami. Poslední překážka padla

Domácí Domácí
8. 2. 2012 20:00
Středeční klíčové jednání Senátu jsme sledovali online
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Na začátku příštího roku si Češi poprvé ve své historii sami vyberou svého prezidenta.

Zavedení přímé volby hlavy státu ve středu večer padla poslední překážka - Senát 49 hlasy posvětil potřebný návrh ústavní změny z dílny Poslanecké sněmovny a všelidovému hlasování tak už nic nebrání v cestě.

Po deseti letech více či méně vážně míněných pokusů se tak konečně sami zákonodárci připravili o možnost rozhodovat, kdo bude sedět na Pražském hradě.

Nástupce Václava Klause si tak už zvolí čeští občané sami, a to dvoukolově a nejdříve po 7. lednu 2013.

Volba se totiž podle schválené změně Ústavy může konat v posledních 60 dnech volebního období úřadujícího prezidenta.

Ministerstvo vnitra vyčíslilo náklady na zhruba 655 milionů korun. Navrhnout kandidáta by mohlo 20 poslanců, 10 senátorů nebo 50 tisíc občanů v petici.

Senátoři se ke klíčovému hlasování dostali až večer, a to po několikahodinové diskuzi, ve které měli převahu kritici navrhované ústavní změny.

Ještě předtím horní komora diskutovala o postoji vlády k evropské fiskální unii. Vystoupil i premiér Petr Nečas a debata se nakonec protáhla na téměř tři hodiny. Senátoři po ní odhlasovali, že Nečas svým přístupem poškodil zájmy České republiky.

Během přestávky na oběd senátoři stačili v tajné volbě odmítnout potvrzení Jana Sváčka ústavním soudcem. Ten se hledá místo dosavadní místopředsedkyně Elišky Wagnerové, které na jaře končí mandát.

Prezidentem Klausem navržený Sváček se senátorům nelíbil kvůli komunistické minulosti a také vztahům s pražským lobbistou Tomášem Hrdličkou.

V online přenosu jsme pro vás jednání o přímé volbě sledovali živě:

20:00

Vážení čtenáři, online přenos ze Senátu tímto končí. Děkujeme za pozornost a při výběru prezidenta přejeme šťastnou ruku.

19:55

Senátoři schválili návrh přímé volby prezidenta ve znění, v jakém jej posvětila sněmovna. Pro bylo 49 ze 75 přítomných senátorů. Češi si tak poprvé ve své historii sami zvolí hlavu státu, a to již na začátku příštího roku.

19:40

Diskuze končí, následuje přestávka 10 minut na poradu senátorských klubů.

19:38

"O přímé volbě prezidenta se na půdě obou komor bavíme už více než deset let. Pokud jste přesvědčeni o přímé volbě, jsme nyní nejblíže této možnosti," ukončil svůj projev Pospíšil.

19:35

"Určité věty mohly být jinak řečené, jinak formulované, ale obsahově je ten návrh celistvý. To, co v něm není, bude upraveno v příslušném prováděcím zákoně," říká ke konci dnešní debaty o přímé volbě ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Foto: Vojtěch Marek

19:26

Stanislav Juránek (KDU-ČSL): "Kompromis to pro mě bude pouze tehdy, když se návrh Sněmovny a Senátu zcela rovnocenně sejde. Budu hlasovat pro pozměňovací návrhy, jestli se dostaneme k jejich projednávání. Teprve z toho by mohl vzniknout onen kompromis."

19:21

Přemysl Sobotka (ODS): "Ne jedenáct, ne šestnáct odborníků na Ústavu, z dnešního jednání mám pocit, že odborníků na Ústavu je tu mnohem více. Nezapomeňme ale, že se jedná o politické rozhodnutí."

19:14

"Zní tu argument, že volba je drahá. Ale to samé platí i pro senátní nebo sněmovní volby. Musíme si uvědomit, že demokracie něco stojí," říká Škromach.

19:10

Zdeněk Škromach (ČSSD): "Neměli bychom se vymlouvat na nátlak někoho jiného, Senát je sebevědomá instituce a měl by tak vystupovat. Vím, že tento návrh není ideální, je to kompromis - já osobně ho podpořím, protože v jiném případě tu po další léta šance na přímou volbu nebude."

19:04

Luděk Sefzig (ODS): "Voliči se podceňují. Vzdělat je a změnit to je práce pro nás, pro ministerstvo školství a další."

18:45

Služebně mladý senátor Miloš Vystrčil (ODS) nalézá v dnešní diskuzi mnoho poučení pro své další působení. Kromě toho také projevil dobrý odhad - zmanipulovat 281 lidí je podle něho těžší než několik milionů voličů.

18:41

Alena Palečková (ODS): "Zúčastnila jsem se na Hradě tří voleb, z nichž ani jedna nepůsobila úplně esteticky, přesto však oba zvolení kandidáti, jak Václav Havel, tak Václav Klaus, se nedlouho po svém zvolení ocitli na vrcholu žrbříčků popularity. Domnívám se, že i když ta volba nevypadala příliš hezky, věřím, že většina z nás tehdy přistupovala k volbě zodopvědně."

18:38

Jana Juřenčáková (STAN): "Díky tomu, co jsem zažila na vlastní kůži, potom co jsem byla terčem vyhrožování, jsem byla pro přímou volbu. Potom jsem se ale předloženým návrhem zabývala a po poradě s kolegy, kteří se v ústavním právu vyznají, jsem se rozhodla návrh podpořit, ale se senátními úpravami.

18:33

Vícha navrhuje aby se o tomto návrhu hlasovalo i po sedmé hodině a aby byla před konečným hlasováním pětiminutová pauza. Ze 72 přítomných senátorů s tím souhlasilo 60.

18:27

Předseda senátního klubu ČSSD Petr Vícha v nadsázce a s humorem upozorňoval své spolustraníky, aby se nenechávali strhnout tím, že by v případě neschválení této novely zřejmě padla vláda a ať i přesto tento návrh podpoří.

18:15

Alena Gajdůšková (ČSSD): "Přijetí tohoto návrhu bude vítězstvím lidí i sociální demokracie."

18:05

"Jestli renomé Senátu stojí na tom, že se jednou za pět let konají prezidentské volby, tak i vzhledem k průběhu těch posledních, musím říct, že přímá volba až tak velkou ztrátou nebude," řekl předseda Senátu Milan Štěch.

K návrhu se staví poměrně střízlivě a umírněně. "Měli bychom si vážit dosaženého kompromisu; není to dokonalé, ale splní to slib, který jsme dali veřejnosti," tvrdí Štěch.

17:45

Podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS) bude pro sněmovní návrh hlasovat asi polovina spolustraníků. Podle předběžných odhadů by tak mohla úprava Ústavy projít v podobě poslané do Senátu poslanci.

Do Senátu také dorazil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který bude senátorům představovat návrh evropského nařízení zavádějícího program Zdraví pro růst. Vzhledem k průběhu projednávání se ale z jeho strany zřejmě jedná o velmi brzký příchod.

Foto: Vojtěch Marek

17:30

Senátor Jiří Dienstbier pro Aktuálně.cz řekl, že sněmovní verzi návrhu podpoří asi 36 sociálně demokratických senátorů.

17:13

Diskuze pokračuje a kritici zatím jasně převažují nad zastánci přímé volby. Jiřího Čunka (KDU-ČSL) vystřídal Petr Pakosta (ODS).

17:03

Tomáš Grulich (ODS) si stěžuje na pokroucené informace v českých médiích. "Přímou volbou byl zvolen Paul von Lindenburg, který později zvolil Hitlera, nebo Mahmúd Ahmadínežád," poukazuje na některé omyly přímé volby.

16:59

Tomáš Jirsa (ODS), hlasitý podporovatel některých svých řečnících spolustraníků, citoval některé z právnických posudků: "Přímá volba prezidenta není pokrokem politiky, ale výrazem hluboké krize. Je absurdní že ignorujeme posudky, které máme před sebou," dodal.

16:55

Komunistka Marta Bayerová je pro přijetí návrhu tak, jak ho předložila Sněmovna. "Větší fraška než minulá volba to už stejně být nemůže," říká.

16:51

Senát se poměrně vylidňuje, momentálně je tu asi třetina senátorů.

16:50

Soňa Paukrtová (bezp.) označila dnešní diskuzi zejména za boj o roli Senátu. "Rezignujeme na svoji roli strážců demokracie a ignorujeme varování a doporučení významných českých právníků," obává se Paukrtová.

16:45

Jiří Dienstbier senátorům doporučil, aby o přímé volbě schválili sněmovní verzi návrhu.

16:34

Diskuze pokračuje. "Věřím lidem, že dobře vyberou, že nezvolí žádného kašpara, pak bychom si mohli myslet že i do Senátu volí lidé kašpary," s nadhledem komentuje jeden z argumentů proti přímé volbě Jiří Dienstbier (ČSSD).

16:10

"Přímá volba není důsledkem odborné debaty, ale populistickým tématem. Přitom lidem říkáme v jednom případě ano (přímá volba prezidenta), a v druhém ne (eurosmlouva)," říká Kubera.

Jaroslav Kubera
Jaroslav Kubera | Foto: Vojtěch Marek

16:05

Slova se ujímá Jaroslav Kubera, zástupce ODS. Také on patří spíše ke kritikům přímé volby.

16:00

Diskuze k přímé volbě bude zřejmě velmi dlouhá. Jen Petr Pithart už hovoří téměř 30 minut.

"Pokud to Senát odsouhlasí, udělá nad sebou kříž a řekne tak, že je k ničemu. Protože dvoukolový systém má cenu, pouze pokud se od sebe liší. Vzdát se dobrovolně svých pravomocí může znamenat jen ztrátu důvěry ve svou existenci," hrozí po historickém exkurzu Pithart.

15:38

Petr Pithart (KDU-ČSL) se ve svém proslovu vrací do doby před třiadvaceti lety, do roku 1989 a popisuje kulaté stoly a dění z doby pádu socialismu. A také on před přímou volbou varuje.

15:32

Začíná obecná diskuze, časově není nijak omezena a může tak trvat i několik hodin.

15:26

"Osmdesát procent lidí vám řekne, že chtějí přímou volbu, ale když se jich zeptáte, co je nejvíce trápí, přímá volba to nebude," ukončila Rippelová svůj proslov. Následoval opět pochvalný klepot do senátorských lavic.

15:17

"Když zvážíme kolik voleb se u nás děje - v ČR jsem v permanentní volební kampani. To oslabuje vládu i volební účast. Parlamentní volba Masaryka, Beneše i prezidenta Havla ukazuje, že ne vždy musí při parlamentní volbě dojít ke zvolení kandidátů stranických," dodává Rippelová.

15:13

Kolegyně Soni Paukrtové, sociální demokratka Jiřina Rippelová se z pozice předsedkyně Stálé komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury pustila do kritiky přímé volby prezidenta a projednávaného návrhu.

15:04

Slova se ujala Soňa Paukrtová (bezp.), členka senátního Ústavně-právního výboru a Stálé komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury. Právě Ústavně-právní výbor je zodpovědný za pozměňovací návrhy, které například Přemysl Sobotka (ODS) už dříve označil za "hru na to, aby to neprošlo."

14:50

"Upozorňuji že touto změnou Ústavy nedochází k přechodu na jinou formu vlády; jedinou změnou může být legitimita prezidenta. Jeho pravomoce nejsou, až na drobné změny, odlišné od těch současných," komentuje některé dopady změn Jiří Pospíšil.

14:48

Ministr Pospíšil vysvětluje, co návrh přímé volby znamená a jaká byla jeho cesta Poslaneckou sněmovou. "Přímá volba nyní v zemích Evropské unie převládá nad volbou nepřímou," zdůraznil šéf resortu spravedlnosti.

14:34

Senátoři se konečně dostávají k nejdůležitějšímu bodu dnešního programu - k přímé volbě prezidenta. Návrh senátorům představuje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

14:32

Řízení schůze se ujal Petr Pithart. Nejprve přichází na řadu oficiální oznámení, že senátoři v tajném hlasování nepotvrdili Jana Sváčka ústavním soudcem. Ze 79 senátorů se na jeho stranu postavilo 38, dva hlasy tedy chyběly.

14:22

Přestávka na oběd senátorům pomalu končí, jednání by mělo pokračovat po půl třetí.

13:44

Diskuze čtenářů - Jindřich Čermák: Přímá volba prezidenta je správnou cestou. Odpůrci mají pravdu, že ústavně jsou pravomoci prezidenta relativně slabé. Nicméně česká (československá) historická tradice ukazuje silnou zvykovou roli. Jeho pozice u nás je mnohem silnější, než se mu ústavně dává. Nehledě na fakt, že jak Havel, tak mnohem častěji Klaus velmi často hranu ústavnosti brousili.

Druhým hlavním protiargumentem je nákladnost voleb. Upřímně by mě zajímaly celkové finanční dopady nepřímé volby 2003 a 2008, kdy létaly vzduchem desítky milionů k přesvědčení těch správných poslanců. A dovolím si poslední doušku - nejlepší by bylo mít monarchii.

13:36

Podle informací Aktuálně.cz senátoři v tajném hlasování neschválili jmenování Jana Sváčka ústavním soudcem. Prezidentem Klausem navržený Sváček se senátorům nelíbil hlavně kvůli komunistické minulosti a také vztahům s pražským lobbistou Tomášem Hrdličkou.

13:17

Senátoři mají přestávku na oběd. Během ní budou tajně hlasovat, zda se Sváček stane ústavním soudcem.

13:15

Ke svému členství v KSČ Sváček řekl pouze to, že nebylo možné bez členství ve straně pozici soudce vykonávat. "Bulvární útoky považuji za nepřiměřené," dodal.

Sváček byl už v roce 2003 jednou navržen, ale z rodinných důvodů odmítl. V letech 2004 - 2005 se dostal do konfliktu s prezidentem. Nyní tvrdí, že není jeho mužem, ani kandidátem levice ani pravice.

Foto: Vojtěch Marek

12:56

Do Senátu dorazil Jan Sváček. Toho navrhuje na pozici Ústavního soudce prezident Václav Klaus. Sváček by tak měl nahradit Elišku Wágnerovou, které končí funkční období.

Sváček vystudoval PF UK a jako soudce působil na Obvodním soudu pro Prahu 6, rok působil jako trestní soudce Vrchního soudu v Praze a od roku 1999 až do současnosti je předsedou Měststkého soudu v Praze.

Senátní výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice však  jeho jmenování nedoporučil.

12:30

Senát schválil usnesení, podle kterého byl postup Petra Nečase v otázce fiskální unie proti českým národním zájmům.

Usnesení zároveň kritizuje Nečasovu nepřipravenost a žádá ho, aby předložil zprávu o procesu projednávání smlouvy, text mandátu vlády na jednání Evropské rady a informaci, jak hlasovali o tomto mandátu jednotliví ministři. Podle Senátu by měl premiér přehodnotit své stanovisko a vláda má neprodleně zahájit ratifikační proces.

Pro tento návrh hlasovalo 41 senátorů ze 78 přítomných.

12:05

Při vystoupení Aleny Gajdůškové (ČSSD) dostal Jiří Pospíšil (ODS) záchvat smíchu, byl pokárán Zdeňkem Škromachem.

12:01

Senátor Marcel Chládek (ČSSD) Aktuálně.cz řekl, že přímou volbu v hlasování podpoří. "Občané mají právo rozhodnout o budoucím prezidentovi v přímé volbě. Věřím, že vyberou osobnost, která nás bude důstojně zastupovat," prohlásil.

11:57

Ke slovu se opět dostal premiér Nečas. "Představte si, že by kraje musely nechávat své rozpočty schvalovat na národní úrovni - řvali byste, řvali byste jako tuři," argumentuje. "Mluvíme o smlouvě, ke které můžeme kdykoliv přistoupit, za měsíc, za rok - tak z toho nedělejme fatální rozhodnutí," pokračuje.

"Hezký to bylo," chválí jeden ze senátorů vystoupení Petra Nečase. Jeho odchod ke stolu doprovázelo vzrušené klepání.

11:37

Diskuze čtenářů - Barbora Fleissigová: Jsem pro přímou volbu prezidenta republiky. Podle mě je to jeden z férových a svobodných přístupů k tak ožehavé věci, jako je výběr hlavy státu. Pak už budou mít smůlu jen ti, kteří jakékoliv volby apriorně odmítají (nehraje-nevyhraje). Zdravím do Senátu a prosím pány senátory, hlavně ze skupin, kde odmítají férové jednání, aby tentokrát hlasovali pro přímou volbu.

Foto: Vojtěch Marek

11:30

Podle předsedy senátorského klubu ODS Richarda Svobody je pro očanské demokraty tato deklarace nepřijatelná a nepodpoří ji nikdo z nich.

11:27

Ačkoliv ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil hovoří o tom, že pořádně nevíme, o čem fiskální smlouva je a co je jejím obsahem, nebrání mu to, některé její dopady rozebírat. Jeho výstupem se celou dobu bavil Zdeněk Škromach (ČSSD), který předstoupením k řečnickému stolku ukončil - podle svých slov - "vystoupení fanklubu pana premiéra".

11:14

Senátor Jaroslav Kubera v České televizi odhadl, že pro přímou volbu bude zhruba polovina senátorů ODS. Někteří se prý nezapojí do hlasování aktivně, místo toho vytáhnou svou hlasovací kartu a tím sníží počet hlasů nutných pro schválení ústavní změny.

11:13

Kromě jeho spolustraníků děkují premiérovi za jeho postoj i bezpartijní senátoři - nyní Petr Pakosta.

11:08

Jiří Oberfalzer (ODS) je s premiérem spokojen, protože svým krokem podle něj zastupoval občany ČR. "EU nikdy nedělá nic přímo. Navíc se dnes všechno v Evropě řídí jen tím, co chce Francie či Německo," řekl. Jeden z příkladů, který senátor uvedl, bylo rozvolnění podmínek vyplývajících z Maastrichtské smlouvy, a to ve chvíli, kdy mělo dojít na sankce.

11:04

Senátor Luděk Sefzig (ODS) vysvětluje, že možný zásah evropských institucí v případě porušení smlouvy je důvodem, proč se má postupovat podle článku 10a (hlasování ústavní většinou).

11:00

Zpět k diskuzi o fiskální unii. V usnesení navrženém senátorkou Gajdůškovou je mimo jiné kritika premiérova rozhodnutí  ("Postup Petra Nečase je proti národním zájmům České republiky.") nebo požadavek na zveřejnění jmen ministrů a toho, jak o této smlouvě hlasovali.

10:54

Diskuze čtenářů - Vlastimmil Veverka: Stejně vyhraje ten, co bude mít nejvíc na kampaň, a tomu peníze nebudou posílat lidi z kolbenky. Zas mu je dají ti, co dojí stát, takže žádná změna.

10:46

Krátce se podívejme také do dolní komory Parlamentu. Souběžně se senátní schůzí pokračuje jednání sněmovny. Poslanci už stačili ve 3. čtení schválit novelu zákona o silniční dopravě, která mimo jiné opět zavádí přednost sanitek nebo třeba vozidel hasičů na přechodech pro chodce.

10:40

Rozprava ke smlouvě o fiskální odpovědnosti je klidná, o její rozjezd se stará místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. Někteří senátoři se po ránu posilují chlebíčky, zatímco senátor Kubera přátelsky rozmlouvá s novináři.

Premiér Petr Nečas vysvětloval senátorům postoj vlády k fiskální unii
Premiér Petr Nečas vysvětloval senátorům postoj vlády k fiskální unii | Foto: Vojtěch Marek

10:32

Diskuze čtenářů - Vladimir Schestag:  Nejenže přímá volba prezidenta občany je správná, ale také další kontrola občanů nad politiky je nutná! Např. volba poslanců do PS by měla být podle vůle občanů, nikoliv, jak jim to nalinkují strany (tedy výběr kandidátů bez ohledu na pořadí na kandidátce).

10:25

Podle sondy, kterou Aktuálně.cz udělalo mezi senátory, se zatím 43 procent z nich kloní k tomu přijmout ústavní změnu tak, jak ji navrhla sněmovna. Jen 18 procent senátorů zatím uvažuje o tom, že by podpořili senátní úpravu zákona. Celý článek čtěte ZDE.

10:14

Diskuze čtenářů - Filip Kittnar: K čemu přímá volba? K čemu další megalomanskou předvolební kampaň, která nás všechny bude stát obrovské peníze, aby ve výsledku šlo zase k volbám necelých 60% lidí a většina z nich volila známou tvářičku, protože o žádném dalším kandidátovi si nic nezjistili?

10:02

Ještě než horní komora začne řešit hlavní bod dnešního jednání, vystoupí před senátory premiér Petr Nečas, který bude vysvětlovat rozhodnutí nepřipojit Česko ke smlouvě o fiskální odpovědnosti. ČSSD, která má v horní komoře většinu, tento postoj kritizuje.

10:00

Vítáme Vás u online reportáže z jednání Senátu o přímé volbě prezidenta. Kromě důležitých informací Vám nabídneme také bezprostřední ohlasy na dnešní verdikt, který určí, zda si Češi zvolí svou hlavu státu poprvé už v příštím roce.

 

Právě se děje

Další zprávy