Kalousek nabízí nové dluhopisy. Teď už je ale zdaní

Petr Kučera Petr Kučera
6. 5. 2013 11:41
Předpokládáme objem emise v hodnotě 10 až 20 miliard korun, řekl ministr
Spořicí státní dluhopisy - dárkový certifikát a pamětní list
Spořicí státní dluhopisy - dárkový certifikát a pamětní list | Foto: Ministerstvo financí ČR

Praha - Počtvrté za sebou uvede ministerstvo financí emisi státních spořicích dluhopisů pro domácnosti a neziskové právnické osoby. Ministr financí Miroslav Kalousek v pondělí představil podrobnosti k letošní jarní emisi.

Dluhopisy budou oficiálně vydány 12. června, kdy dojde k připsání na majetkové účty.

Upisovací období začne 13. května a skončí nejpozději 31. května. "Předpokládáme objem emise v hodnotě 10 až 20 miliard korun. Pokud dosáhneme dvaceti miliard dříve, upisovací období bychom ukončili předčasně," říká Kalousek.

Oproti předchozím emisím budou výnosy z těchto dluhopisů podléhat standardnímu zdanění se sazbou 15 procent. Od letošního roku totiž skončila výjimka, která v některých případech - typicky právě u dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna - umožňovala neplatit srážkovou daň z úroků díky zaokrouhlování. Dříve vydaných dluhopisů se tato změna nedotkne.

Typy dluhopisů se nemění

Ministerstvo vydá podobné typy dluhopisů jako při loňské podzimní emisi: diskontovaný na 1,5 roku, tříletý prémiový, pětiletý kupónový, pětiletý reinvestiční a sedmiletý protiinflační dluhopis.

"Jejich roční výnos jsme navýšili tak, aby vykompenzoval zdanění těchto dluhopisů a nabídka tak zůstala konkurenceschopná s bankovními produkty. Dluhopisy tak zůstávají pro občany stále stejně výhodné," říká Kalousek.

I přesto jsou ale sazby - vzhledem k vývoji na trhu, kde úroky klesají - nižší než při loňské emisi. Diskontovaný dluhopis slibuje průměrný roční výnos 1,70 procenta, pětiletý kuponový 2,82 procenta, pětiletý reinvestiční 3,07 procenta. Všechny údaje jsou před zdaněním.

Tříletý prémiový dluhopis vydělá v průměru 2,46 procenta ročně. Po prvním roce se však připíše úrok jen 0,5 procenta, stejně jako po druhém. Teprve po třetím roce se vedle dalších 0,5 procenta připíše také šestiprocentní prémie. Podobně je nastaveno i úročení pětiletých dluhopisů, cílem je motivovat majitele k jejich držení po celou dobu.

Úrokový výnos protiinflačního dluhopisu bude reinvestován dvakrát ročně, základem je pohyblivá úroková sazba podle vývoje šestiměsíční míry inflace. Aby se však majitel nedostal kvůli dani do minusu, garantuje mu ministerstvo nově - vedle "vynulování inflace" - také výnos půl procenta ročně.

Maximální množství nákupu není omezeno s výjimkou protiinflačního dluhopisu, který může jeden zájemce koupit maximálně za pět milionů korun.

Také letos plánuje ministerstvo vydat i vánoční emisi spořicích dluhopisů, kterou chce představit v listopadu.

Lidé drží už 56 miliard

Stejně jako vloni na podzim budou i letošní jarní emisi nabízet Česká pošta, Česká spořitelna, ČSOB (včetně finančních center Poštovní spořitelny) a Komerční banka. Celkový počet distribučních míst se i tentokrát blíží 1400.

Nominální hodnota jednoho dluhopisu bude jedna koruna, minimální objem jedné objednávky je v zásadě 1000 korun - tedy stejně jako v předchozích třech případech.

Podmínky pro předčasné splacení se oproti předchozím emisím zásadně nemění.

Po třech dosavadních emisích je v oběhu 56,2 miliardy kusů spořicích státních dluhopisů za celkem 55,7 miliardy korun. Ministerstvo eviduje téměř 68 tisíc držitelů těchto dluhopisů, z nichž je 67 500 tuzemských fyzických osob, 270 právnických osob a 190 zahraničních fyzických osob.

 

Právě se děje

Další zprávy