ČSSD: Sebevědomá strana, která zapomněla na Svobodu

Petr Holub
22. 3. 2009 15:05
Jaký vzkaz voličům poslala ČSSD svým víkendovým sjezdem?
Jiří Paroubek při závěrečné promluvě ke shromážděným straníkům.
Jiří Paroubek při závěrečné promluvě ke shromážděným straníkům. | Foto: Ondřej Besperát

Pět poučení ze sjezdu ČSSD -------------------------- * I. Drákula místo maratónu * II. Pesimismus před volbami * III. Pomsta za Foldynu * IV. Stačí, když půjde Langer * V. Ochránit lidi před krizí

Analýza - Pravé křídlo pražského Průmyslového paláce přežilo říjnový požár bez úhony. V sále s bílou klenbou, která ze všeho nejvíc připomíná nádražní halu, se proto o pět měsíců později mohli sejít sociální demokraté.

Skoro šest set delegátů nejpopulárnější strany sledovalo celý víkend oranžové pódium, kde se s proslovy střídaly významné přítelkyně a významní přátelé, a odkud zářilo sjezdové heslo "Solidarita, Spravedlnost".

"Je to špatně," zlobí se jeden z pražských delegátů a upozorňuje, že evropské sociální demokracie používají jinou verzi nápisu: "Svoboda, Spravedlnost, Solidarita."

Na sjezdu nemáme svobodu, zaznívá v kuloárech jako jeden z oblíbených vtipů.

I. Drákula místo maratónu

Přesto má sjezd ČSSD na rozdíl od předchozích let úplně jinou a lepší organizaci. Nebýt neúspěšné volby místopředsedkyně Jany Vaňhové, všechno by proběhlo podle programu a předem připravených dohod.

O novém vedení strany se například nerozhoduje při hlasovacím maratónu sobotní noci, jak bývalo zvykem, ale delegáti mohou už v sedm hodin odejít na muzikál Drákula.

ČSSD se stala profesionální a pragmatickou stranou, pouze jí není jasné, na jakých základech stojí a co vlastně chce.

II. Pesimismus před volbami

"Vyhráli jsme volby, ale pochybujeme o tom, jestli vyhrajeme příště." Tak se například dá shrnout debata o nadcházejícím souboji o 22 českých míst v Evropském parlamentu.

Delegáti neskrývají hrdost nad tím, jak v podzimních volbách ponížili ODS, a připomínají si navzájem, jak skvěle v kampani využili spory o poplatky a o americký radar.

"Do evropských voleb ale stejně silné téma nemáme," varuje středočeský hejtman David Rath a dodává, že za úspěch by považoval byť jen těsné vítězství nad občanskými demokraty.

Těžkosti tuší i lídr evropské kandidátky ČSSD Jiří Havel: "Náš volební handicap nikdy nebyl větší," oznamuje ve svém proslovu a obviňuje lídry ODS, že k volební kampani užívají tři miliardy korun, které státní rozpočet rezervoval pro české předsednictví Evropské unie.

III. Pomsta za Foldynu

"Hejtmani jsou naše chlouba, ale hejtmanku místopředsedkyní nezvolíme." Další pravidlo sjezdu ukazuje, že vítězosláva nad ovládnutím krajů má v každodenní politice své meze.

"V krajích je potřeba vykonat mnoho práce, a proto je nutná úzká spolupráce a vzájemný respekt a pochopení mezi krajskými reprezentacemi a vedením ČSSD," deklamoval znovuzvolený předseda Jiří Paroubek.

Třináct nových hejtmanů ovšem na sjezdu prakticky nepromluvilo a s výjimkou zkušených praktiků Davida Ratha ze středních Čech a Michala Haška z jižní Moravy se ani nesnažili získat prostor.

Přes veškerou Paroubkovu snahu neobhájila místopředsednické křeslo Jana Vaňhová. Stalo se tak čtyři měsíce poté, co se stala ústeckou hejtmankou.

Ukázalo se jasně: poměry v krajích mohou rozkývat celou stranu. Právě v boji proti obhajobě Vaňhové zaznamenali výjimečný úspěch dříve vlivní příznivci expremiéra Miloš Zemana.

Zřejmě nejvíc hlasů Vaňhové ubral projev Jaroslava Foldyny, který ústecké volby vyhrál na čele stranické kandidátky. Pak byl odstaven a do vedení kraje se nedostal, protože odmítal prodloužit dosavadní krajskou spolupráci s ODS.

IV. Stačí, když půjde Langer

Obavy z dalších karambolů v krajích patří k hlavním důvodům, proč se ČSSD v úterý pokusí svrhnout vládu a poté urychlit volby do sněmovny. Nezávazné kuloární debaty naznačují další poučení ze sjezdu: "ČSSD chce svrhnout vládu, nemá však jasnou představu, co bude potom."

Předseda Paroubek i nejbližší spolupracovníci až překvapivě často přiznávali, že pro případný úspěch žádný scénář neexistuje.

"Plán B je určitě věcí prezidenta republiky," vysvětlil šéf ČSSD na dotaz Aktuálně.cz, proč nic neplánuje. Vláda prostě svrhnout zaslouží, protože se snaží ovlivňovat justici včetně policie v případech Čunek, Wolf a dalších.

Sociální demokraté dokonce oznámili, že by klidně několik měsíců trpěli Topolánka jako předsedu vlády v demisi. Mají ovšem jednu podmínku: "Říkám zcela otevřeně: Kdo by musel první den skončit, je ministr Langer. V demisi by pokračovat neměl," řekl Paroubek.

Právě ministra vnitra Ivana Langera sociální demokraté podezírají, že bude využívat policejních svodek k přípravě mediálních útoků na dosud neznámé krajské politiky ČSSD.

V. Ochránit lidi před krizí

"Sociální demokraté chtějí bojovat s krizí, odmítají vládní krizové balíčky, přesto o svém konkrétním postupu nemluví." Poslední z pravidel, podle kterých probíhal 35. sjezd, nezměnil ani prominentní host Jan Švejnar.

Americký profesor, který se málem stal českým prezidentem, opakoval svou tezi, že během krize není možné spoléhat na neviditelnou ruku trhu a že rozhodující roli může hrát vláda.

"Česká republika zatím zažila jen první nepřímé dopady, ale i my zažijeme podstatný útlum. Nadcházející recese se přitom může obrátit v růst, anebo v dlouhodobou depresi, jako ve třicátých letech," připomněl Švejnar, že neschopnost první republiky čelit krizi vedla k jejímu pádu.

Sami sociální demokraté o svých receptech, jak recesi změnit na nový růst během sjezdu nemluvili. Omezili se na slib, že zabrání, aby krize dopadla na ty, kdo ji nezavinili. K tomu je třeba zrušit některá protikrizová opatření, která prosadila, nebo teprve prosazuje současná vládní koalice.

"Získáme-li vládní výkonnou moc, pak všechny otevřené i lstivě zastírané útoky na model sociálního státu nejen odrazíme, ale všechna jeho narušení, k nimž v posledních letech za Topolánkovy vlády došlo, či jsou na nejbližší dobu již připravena, zcela nekompromisně zkorigujeme," prohlásil Paroubek a dočkal se potlesku na otevřené scéně.

 

Právě se děje

Další zprávy