ČSSD poráží ODS o 15 procent, ukázal průzkum

Pavel Baroch
19. 12. 2008 15:27
Zelení a lidovci jsou těsně nad hranicí pěti procent
Vítěz voleb skrývá emoce.
Vítěz voleb skrývá emoce. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Další průzkum stranických preferencí ukázal převahu opoziční ČSSD nad vládní ODS. Pokud by nyní šli lidé k volbám, dostala by sociální demokracie podle posledních údajů společnosti STEM 38,4 procenta hlasů, občanským demokratům by dalo hlas 23,5 procenta lidí.

Převahu ČSSD nad ODS ukázaly v uplynulých dnech i průzkumy jiných agentur.

Aktuální průzkum STEM zároveň potvrdil, že dvě menší vládní strany - zelení a lidovci - jsou jen těsně nad pětioprocentní hranicí nutou pro vstup do parlamentu. KDU-ČSL by volilo 6,3 procent a Stranu zelených 5,4 procent občanů.  Komunisty by volilo 11,4 procent obyvatel.

"Prosincové preference ukazují, jak se vzrušená povolební situace uklidňuje a stabilizuje. Oproti listopadu ubylo lidí, kteří se nemohou rozhodnout pro žádnou stranu či odmítají přijít k volbám," uvedl STEM, který se v prvních prosincových dnech dotazoval reprezentativního vzrorku 1282 lidí starších 18 let.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Stabilizace povolebních poměrů pomohla především vládní ODS, která si oproti listopadovým číslům polepšila o více než dvě procenta. Naproti tomu Strana zelených se podle agentury STEM propadá stále níž, její preference jsou od letošního května takřka poloviční.

Levicová většina

Pokud by se v těchto dnech konaly volby, současná vládní koalice by podle průzkumu STEM získala jen 76 křesel ve sněmovně. ODS by měla 60 poslanců, lidovci 11 a zelení jen pět poslanců.

Naopak oproti dnešnímu politickému rozložení by výrazně posílila levice, která by v první parlamentní komoře získala pohodlnou většinu. ČSSD by měla 99 poslanců, KSČM pětadvacet.

 

Právě se děje

Další zprávy