ČSSD nemá místopředsedkyni. Borůvková neprošla

Domácí Domácí
13. 6. 2009 12:21
Nová kandidátka Alena Borůvková neuspěla ani v jednom ze dvou kol volby

Praha - Vedení sociálních demokratů není ani po téměř čtvrt roce od sjezdu kompletní.

ČSSD totiž ani dnes na zasedání Ústředního výkonného výboru nedokázala zvolit místopředsedkyni strany - a jedno místo ve vedení totiž podle stanov socialistů povinně patří ženě. Jediná kandidátka na tento post Alena Borůvková neprošla.

Borůvkovou delegáti nezvolili ani v jednom ze dvou kol volby. 

Potřebovala 104 hlasů, ale v prvním kole se pro ni vyslovilo 68 delegátů, ve druhém 77 delegátů. 

Sama Borůvková se nechala slyšet, že tento výsledek svým způsobem očekávala. "Je to všechno o počtech a samozřejmě určité zklamání panuje," řekla.

"Je pro mě trochu zklamáním, že paní Alena Borůvková neprošla. Přesto bych její výsledek označil za výborný," řekl k tomu předseda strany Jiří Paroubek. Podle něj za to z části mohou stanovy strany, které má prý ČSSD jak z minulého století. Navíc prý na zasedání ÚVV chyběla spousta delegátů, a také proto Borůvková nedostala potřebné hlasy.

Do voleb bez místopředsedkyně

Sociální demokraté nyní nejspíš prožijí bez místopředsedkyně nejméně další čtvrt rok. Volbu místopředsedkyně odloží na dobu po říjnových volbách.

"Přerušíme tento bod volby a budeme v nich pokračovat až po podzimních volbách do Poslanecké sněmovny," řekla poslankyně a předsedkyně volební komise Hana Orgoníková.

Borůvková je druhou ženou, která byla na post místopředsedkyně navržena, ale neuspěla. Už na sjezdu sociální demokraté odmítli Paroubkovu favoritku Janu Vaňhovou ze severních Čech.

Hledá se další žena

Delegáty prohra Borůvkové příliš nepřekvapila. Vadila jim mimo jiné špatná sebereprezentace nebo to, že dosud nezastávala v ČSSD žádnou významnější funkci.

"Její projev mě nenadchl. Mě samotného překvapilo, že i přes ztrátu ve druhém kole šla do kola druhého," řekl Aktuálně.cz například Jaroslav Foldyna.

V kuloárech už se začalo spekulovat o tom, která z žen by mohla kandidovat příště.

Například Foldyna zmínil ženy, které odcházejí ze sněmovny.

Jana Vaňhová nebyla místopředsedkyní strany zvolena ani ve druhém kole hlasování.
Jana Vaňhová nebyla místopředsedkyní strany zvolena ani ve druhém kole hlasování. | Foto: Ondřej Besperát

"Já osobně si myslím, že máme na tento post spoustu dalších jmen. Například paní Marii Benešovou, Annu Čurdovou, Vlastu Bohdalovou a další ," míní. 

Je to čtvrt roku

Žena ve vedení chybí ČSSD od březnového sjezdu, kdy svůj post neobhájila favoritka předsedy Jiřího Paroubka Jana Vaňhová.

Sociální demokraty na sjezdu nepřesvědčilo dalších sedm kandidátek, mezi nimi například stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová nebo bývalá náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová.

Delegáti sjezdu pak rozhodli, že oproti ostatním místopředsedům vybere ženu do vedení právě ústřední výbor. Ani tomu se to však dnes nepovedlo.

 

Právě se děje

Další zprávy