Našla se žena ČSSD. Paroubkovi lidé chtějí Borůvkovou

Kateřina Eliášová
17. 4. 2009 20:58
Místopředsedkyní ji ale pravděpodobně zvolí až v červnu

Praha - Špičky sociálních demokratů si vybrali ženu, která by měla stranu reperezentovat v nejužším vedení.

"Předsednictvo strany dnes nominovalo na místopředsedkyni strany výraznou většinou Alenu Borůvkovou. Zítra, pokud se nedohodneme jinak, budeme na zasedání ústřední výkonného výboru volit," informoval vpodvečer předseda strany Jiří Paroubek.

Šéf oranžových připustil, že volba může být přerušena a konečná volba proběhne až v červnu.

"Chceme, aby paní Borůvková mluvila se zástupci jednotlivých krajů. Pokud se s ní budou chtít setkat, může se stát, že volbu přeneseme na červnové zasedání výboru," řekl Paroubek.

Žena ve vedení chybí ČSSD od březnového sjezdu, kdy svůj post neobhájila ústecká hejtmanka Jana Vaňhová.

Mladá dáma, která uvažuje moderně

Podmínkou pro to, aby se Borůvková mohla ucházet o post místopředsedkyně, byla nominace pražské ČSSD. Ta ji jako kandidátku navrhla ve čtvrtek večer.

"Je to mladá dáma, moderně uvažující, znalá pěti světových jazyků. Je to člověk, který může vedení strany oživit. Může se z ní stát nová Petra Buzková," uvedl Paroubek.

Pokud bude zvolena, bude mít v partaji "na starost" práci se ženami, neziskovým sektorem a pomůže mi se zahraničními vztahy, dodal.

"Chci se ucházet o podporu jednotlivých krajů. Dále nechci nominaci komentovat, nechtěla bych předbíhat vývoj události," uvedla Borůvková na tiskové konferenci.

"Osobně si myslím, že je to kandidátka, která má šanci získat podporu napříč jednotlivými kraji," uvedl šéf pražské ČSSD Petr Hulinský. "Hovoří pěti světovými jazyky, pracovala v diplomatických službách. Podle mne to jsou předpoklady pro to, že může dobře reprezentovat sociální demokracii," dodal.

Vaňhová na sjezdu propadla

Dosavadní místopředsedkyní strany byla Jana Vaňhová, která se po loňských krajských volbách stala hejtmankou.

Delegáti sjezdu ji ale nakonec do vedení strany nezvolili. Kuloáry zněla informace, že to byla msta za Jaroslava Foldynu. Známý sociální demokrat byl lídrem ústecké kandidátky, přesto se hejtmankou nakonec stala právě Vaňhová.

Jana Vaňhová na sjezdu propadla
Jana Vaňhová na sjezdu propadla | Foto: Ondřej Besperát

Sociální demokraty na sjezdu nepřesvědčilo dalších sedm kandidátek, mezi nimi například stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová nebo bývalá náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová.

Delegáti sjezdu pak rozhodli, že oproti ostatním místopředsedům vybere ženu do vedení právě ústřední výbor.

Šestatřicetiletá Alena Borůvková je manželkou generálního konzula ČR v Německu. Vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Pracuje na ministerstvu zahraniční. V ČSSD je od roku 2002. Je členkou Obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 6 a předsedkyní místní organizace ČSSD v Praze 6 - Lysolajích a místopředsedkyní Sociálnědemokratických žen v témže obvodě.

 

Právě se děje

Další zprávy