ČSSD dál útočí na koalici. Vyzvala k odvolání Johna

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 10. 2010 13:35
Zároveň žádá ČSSD výměnu i Víta Bárty až do vyšetření "sledovačky" politiků
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval premiéra Petra Nečase (ODS) otevřeným dopisem, aby vyměnil vedení ministertev vnitra a dopravy až "do nezávislého prošetření" kauzy sledování politiků ODS, kterou zveřejnila MF DNES.

Podle deníku sledovala před čtyřmi lety firma ABL, která až donedávna patřila současnému ministru dopravy Vítu Bártovi, několi politiků Prahy 11 z řad ODS, včetně tehdejší starostky Marty Šorfové. Bárta sledování popírá a označuje ho za cílenou diskreditaci.

ČSSD teď srovnává kauzu "sledovačky" s kauzou Jiřího Čunka v době vlády Mirka Topolánka a stupňuje tlak na vládní koalici.

"Radek John zastupuje politickou stranu Věci veřejné, jež je silně personálně propojena s bývalými zaměstnanci společnosti ABL," píše Sobotka v otevřeném dopise Petru Nečasovi. "O panu Vítu Bártovi se v médiích spekuluje jako o 'skutečném ministrovi vnitra' ve Vaší vládě."

Zároveň v dopise opakuje výhradu, kterou ČSSD vznesla už minulý týden: že nový zákon o bezpečnostních agenturách by nemělo připravovat ministerstvo vnitra, dokud ho budou řídit lidé spjatí s bezpečnostní agenturou ABL.

"Možným řešením by byla personální výměna v čele ministerstva vnitra a ministerstva dopravy do nezávislého prošetření všech zmíněných závažných podezření," zakončil Bohuslav Sobotka svůj dopis.

Petr Nečas trvá na svém původním stanovisku. "Premiér se k tomu už několikrát vyjádřil. Nejprve musí proběhnout vyšetřování," sdělil Aktuálně.cz mluvčí vlády Martin Kupka.

Premiér už dřív spojil kauzu s volbami a považuje ji za cílenou akce na rozklížení ODS a Věcí veřejných.

 

Právě se děje

Další zprávy