ČSSD chce menší pravomoci pro přímo voleného prezidenta

pra
10. 10. 2007 16:42
Přímo volený prezident by měl být i snáze odvolatelný
Poslanci ČSSD navrhují přímou volbu prezidenta
Poslanci ČSSD navrhují přímou volbu prezidenta | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sociální demokraté začínají bojovat za přímou volbu prezidenta. Ten by měl být odvolatelný, pokud nebude dodržovat ústavu a zákony, mít menší pravomoce a imunitě se těšit jen během výkonu funkce. Novinky z návrhu zákona, z něhož dnes novinářům citoval předseda klubu poslanců ČSSD Michal Hašek, přinesl s odvoláním na ČTK zpravodajský server České noviny.

Podle návrhu ČSSD by přímo volený prezident musel například konzultovat jmenování premiéra s parlamentními stranami. V současnosti má zcela volné ruce a ústava jej nijak nesvazuje.

Do přímé volby by prezidentského kandidáta mohlo navrhnout 10 senátorů a 20 poslanců, občan by tak mohl učinit v případě, že by pro svého kandidáta získal 10 tisíc podpisů.

Čtěte více: Strany oživují přímou volbu prezidenta. ODS váhá

Volby by podle představ ČSSD byly podobně jako senátní dvoukolové. V prvním kole by mohl být zvolen kandidát, který by získal nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů. V případě, že by se tak nestalo, by do druhého kola postoupili dva nejúspěšnější kandidáti. Zvolení prezidenta by nepodmiňovala účast voličů.

Pokud zákon nepodpoří alespoň část zákonodárců z řad ODS, nemá šanci uspět. ODS totiž jen ve sněmovně disponuje dostatečným počtem poslanců, kteří mohou zablokovat ústavní zákon, pro jehož přijetí je potřeba třípětinová většina.

V řadách ODS lze nalézt zastánce i odpůrce přímé volby. Třeba předseda strany Mirek Topolánek se kloní k tradičnímu způsobu volby. Naopak lídři ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených by byli pro změnu nepřímého hlasování na přímé. Proti nejsou ani komunisté.

Ani sociální demokraté však nepočítají s tím, že by nového prezidenta mohli lidé volit už v únoru nadcházejícího roku, kdy proběhne volba hlavy státu.

 

Právě se děje

Další zprávy