ČSSD by vyhrála volby, preference ODS ale rostou

mch
15. 2. 2008 10:53
ODS odstup stáhla na 4,4 procenta
ČSSD pravo-středovou koalici nepodpoří, zopakoval předseda ČSSD Jiří Paroubek po jednání s Mirkem Topolánkem
ČSSD pravo-středovou koalici nepodpoří, zopakoval předseda ČSSD Jiří Paroubek po jednání s Mirkem Topolánkem | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Pokud by se nyní konaly volby, vyhrála by je nejsilnější opoziční strana ČSSD. ODS však zastavila propad a trochu si polepšila. Preference ODS a ČSSD dělí 4,4 procenta.

Agentura STEM oslovila na přelomu ledna a února 1423 osob starších osmnácti let. Výzkumníci se ptali na to, koho by lidé volili, kdyby šli příští týden k volbám.

Preference ODS a ČSSD se přibližují. Zatímco sociální demokraty by volilo 31, 1 procent voličů, tak nejsilnější vládní stranu ODS 26,7 % lidí. Ve srovnání s lednem si tak občanští demokraté polepšili o 2,4 procent.

Všechny parlamentní strany by si s výjimkou komunistů polepšily. Zelení by ve volbách získali 9,4 procent a porazili by tak lidovce, kteří by dostali 7 procent.

Oproti tomu propad zaznamenali komunisté, kteří by získali hlas od 10, 6 procenta lidí a pohoršili si tak o 2, 5 procenta. Podle agentury to může souviset i s jejich nepříliš čitelným postojem před prezidentskou volbou.

Ochota občanů jít k volbám se za poslední čtyři měsíce příliš nezměnila. Voleb se chce podle svého vyjádření zúčastnit polovina občanů, 20 procent účast jasně odmítá a třicet procent je dosud nerozhodnuto.

Levice by měla většinu

Jak vypočetli experti ze STEM, pokud by se nyní konaly předčasné volby, měla by současná vládní koalice jen menšinu, a to devadesát sedm mandátů. Oproti minulému výzkumu by si tak polepšila o celých šest mandátů.

Pokud by vznikla levicová koalice tvořená ČSSD a KSČM, měla by 103 mandátů.

Hypotetická koalice ČSSD, KDU-ČSL a SZ by nyní měla pohodlnou většinu 112 mandátů.

 

Právě se děje

Další zprávy