ČSSD zvyšuje náskok, ODS by porazila už o deset procent

mch
25. 1. 2008 16:50
Nový průzkum agentury Factum
Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Pozice sociálních demokratů opět posílila. Pokud by se v současné době konaly volby do Poslanecké sněmovny, porazila by ČSSD podle nového průzkumu společnosti Factum Invenio ODS o celých deset procent.

ČSSD by podle průzkumu získala ve volbách 38 procent a současná největší vládní strana jen 28 procent.

Potvrdil se tak trend, kdy předpokládaný volební zisk ČSSD už několik měsíců roste. Oproti tomu ODS ve srovnání s výsledkem loňských voleb i proti své podpoře z počátku loňského roku ztrácí, pokles se však už zastavil.

Ostatní vládní strany podle průzkumu mají nejhorší výsledky za dlouhou dobu.

Zelení by ve volbách získali 7, 6 procent hlasů a porazili by tak lidovce, kteří by dostali 6, 4 procenta. Naproti tomu si polepšili komunisté, které by v současné době volilo 17, 5 % lidí.

K volbám by se dostavilo 59 procent oprávněných voličů, zjistila Factum Invenio.

Podle analytika ze společnosti Factum Invenio Jana Herzmanna jsou primárním důvodem poklesu preferencí ODS obavy veřejnosti z reformního dopadu. "Tento trend se dal očekávat," řekl Herzmann.

Dalším důvodem poklesu preferencí je také postoj vlády k vybudování radarové základny. "Zatímco česká veřejnost spíše říká základně ne, tak vláda zastává opačný postoj. I to může mít vliv na oblibu stran," vysvětloval Herzmann.

Zlomovým okamžikem by měla být podle analytika polovina února, kdy lidé uvidí, kolik je stojí reforma. "Na základě toho pak buď tento trend zesílí anebo se obrátí. Ale netroufnu si říci, co se stane," řekl Herzmann.

 

Právě se děje

Další zprávy