Chtěl jsem kvůli Lisabonu odstoupit, přiznal Klaus

Domácí ČTK Domácí, ČTK
16. 11. 2009 16:50
Prezident to řekl při debatě se studenty v Praze
Podepsal jsem, oznámil 3. listopadu Václav Klaus
Podepsal jsem, oznámil 3. listopadu Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus uvažoval o tom, že kvůli ratifikaci Lisabonské smlouvy odstoupí z úřadu.

Řekl to dnes při diskusi se studenty na pražské právnické fakultě. Krok prý neučinil kvůli tomu, že zásadní obrat ve fungování nynější Evropské unie znamenala už Maastrichtská smlouva, která platí od roku 1993.

Klaus řekl, že o abdikaci "samozřejmě uvažoval", kladl si "pro a proti". "Přiznám se, že v různých chvílích, po různých výrocích jsem k tomu neměl daleko," podotkl prezident.

Zvítězilo to, že jakkoli prý pokládá Lisabonskou smlouvu za závažnou, daleko zásadnější "přesmyčka a výhybka" nastala v nynější EU už Maastrichtskou smlouvou.

"To bylo to základní přehození výhybky," řekl Klaus. Připomněl, že ČR tehdy nebyla členem Unie a měla své starosti s transformací.

Poslední v EU

Zásadní zvrat v EU, tedy Maastrichtská smlouva, se navíc připravoval už ve druhé polovině 80. let, uvedl prezident. Kdyby se prý chtěl někam vracet, bylo by to před maastrichtskou smlouvu.

Klaus patří mezi nejhlasitější kritiky Lisabonské smlouvy k reformě EU. Podle něho se kvůli ní v Unii sníží demokracie. Stoupenci ujednání zase hovoří v souvislosti se smlouvou například o větší akceschopnosti EU.

Česko ratifikovalo smlouvu jako poslední ze zemí sedmadvacítky. Klaus ji podepsal až potom, co vláda vyjednala v EU výjimku z evropské listiny práv, kterou požadoval.

Čekal také na verdikt Ústavního soudu, který hodnotil na žádost skupiny senátorů hlavně z ODS soulad Lisabonské smlouvy s českou ústavou.

Senátoři chtěli impeachment

Po Klausově odchodu z funkce volali senátoři, byť by podle ankety Aktuálně.cz byli ochotni pro jeho odvolání hlasovat jen dva z nich.

Foto: Ludvík Hradilek
Vyštvat Klause z Hradu za Lisabon?Pro jsou dva senátoři

""Jestliže prezident odmítá rozhodnutí ústavní většiny obou komor parlamentu a vlády, vystupuje proti demokratickému řádu. A velezrada je definována jako "jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu"," zdůvodňoval senátor Jaromír Štětina, proč by Klause chtěl odvolat.

Štětina jako jediný rovněž poukázal na fakt, že by měl Václav Klaus kvůli svému nesouhlasu s Lisabonskou smlouvou odejít z funkce sám.

"Pan prezident by měl odstoupit sám. Podepsal něco, s čím bytostně nesouhlasí. Nechci mít prezidenta, který s něčím nesouhlasí. Bylo by chlapské, pokud by to podepsal a abdikoval," řekl před dvěma měsící Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy