Češi dali za regulační poplatky už 2,6 miliardy

miz, ven
11. 9. 2008 15:35
Lidé si i levnější léky nakupují za hotové
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na jednání vlády ČR.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na jednání vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Češi dali do konce června za regulační poplatky 2,6 miliardy korun. Oznámil to ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Počet lidí, kteří dosáhli pětitisícového limitu za placení regulačních poplatků a doplatků za léky, se během léta zvedl z třinácti set na čtyři tisíce. "Do konce roku bude počet těchto lidí exponenciálně narůstat. Na konci roku jich budou desetitisíce, možná až sto tisíc," uvedl Julínkův náměstek Pavel Hroboň.

Pojišťovny těmto lidem vrátí až 2 miliardy korun.

Julínek si před novináři pochvaloval, že díky platbám klesl počet zbytečných návštěv ordinací, což umožnilo lékařům více se věnovat pacientům, kteří jejich pomoc skutečně potřebují. "Solidarita funguje. Po desetikorunách se skládáme na léčbu těžce nemocných," řekl ministr.

Více peněz pro specializovaná centra

"Na ušetřených penězích za paraleny teď léčíme ty vážně nemocné," dodal náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr. Na centra specializované péče, jako jsou například onkologická centra, ministerstvo přesunulo o 800 milionů více než před rokem, a ta tak ošetřila více pacientů.

"V případě léčby nádoru prsu jde například o tisícovky žen, které se vloni nedostaly včas k moderní léčbě. Kvůli limitům pro ně prostě nebyla dostupná," uvedl Šnajdr. Obdobná situace je například u léčby roztroušené sklerózy nebo vzácných nemocí, jako je Crohnova nebo Bechtěrevova choroba.

Julínkův náměstek Pavel Hroboň odhaduje, že do konce letošního roku by se mohlo vybrat 4,5 miliardy korun. Poplatky jsou přitom nastaveny tak, že za návštěvu lékaře se platí třicet korun, denní pobyt v nemocnici přijde na 60 Kč a návštěvu pohotovosti stát zpoplatnil devadesáti korunami.

Dalším pozitivem reformy je podle zástupců ministerstva fakt, že si levné léky začali lidé nakupovat za hotové. To uspořilo pojišťovnám 3,4 miliardy korun, upozornil občanskodemokratický ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy