Češi by za premiéra chtěli spíše Nečase než Paroubka

Domácí Domácí
27. 3. 2010 7:25
Zjistila to v bleskovém průzkumu agentura Median
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Více něž polovině Čechů, konkrétně třiapadesáti procentům, by byl v premiérském křesle po volbách milejší nový volební lídr ODS Petr Nečas, než předseda sociální demokracie Jiří Paroubek.

Vyplývá to z bleskového průzkumu, který pro Mladou frontu Dnes udělala agentura Medïan.

Pro šéfa socialistů se v průzkumu vyslovilo 35 procent dotázaných. Dvanáct procent nedovedlo na otázku odpovědět.

Problém Nečase? Lidem je "jedno"

Podle průzkumu je Nečasovou velkou nevýhodou, že je značné části občanů naprosto lhostejný. Na otázku, jaké pocity v nich vzbuzuje, odpovědělo 55 procent Čechů a Češek, že žádné, uvádí průzkum.

V tom se Nečas liší jak od rivala z ČSSD Paroubka, tak od svého předchůdce a stále stávajícího předsedy ODS Mirka Topolánka.

Oslovení Češi si myslí, že si výměnou Mirka Topolánka za Nečase ODS polepšila. Zároveň se ale nedomnívají, že by nějak výrazně stouply její šance na vítězství v květnových volbách.

Téměř 27 procent dotázaných si myslí, že šance ODS na vítězství v květnových parlamentních volbách jsou s novým volebním lídrem větší. Naopak přibližně 28 procent Čechů se domnívá, že jsou menší. Pro 40 procent dotázaných jsou stejné. Průzkum rovněž zjistil, že podle více než dvou pětin Čechů je ODS nyní pro sociální demokraty v květnových volbách vážnějším soupeřem.

 

Právě se děje

Další zprávy