Černé šerify čekají testy přísné jako u policie

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
30. 5. 2008 17:04
Mají převzít některé činnosti policie
Policisté se už na fotbal asi nepodívají. Nahradí je ochranka.
Policisté se už na fotbal asi nepodívají. Nahradí je ochranka. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zaměstnancem bezpečnostní agentury se už nebude moci stát kdokoli. Poslanci navrhují, aby pro černé šerify platila podobná pravidla jako pro policisty. Budou muset pravidelně podstupovat zdravotní prohlídky, psychotesty a především být bezúhonní.

"To je klíčové. Podobné agentury a jejich zaměstnanci totiž mají rozsáhlé možnosti, jak zasahovat do občanských práv a svobod každého, ale chybí jakákoli pravidla. Teď to mohou být i trestaní lidé, to je nepřijatelné," říká poslanec Václav Klučka (ČSSD), který změny v živnostenském zákoně navrhl do změnového zákona k reformě policie.

Pravidla se velmi zpřísní i pro provozovatele bezpečnostních či detektivních agentur.

"Tady budou například požadavky na odborné vzdělání a praxi, které dosud chybí," říká Klučka.

Excesy "černých šerifů"

  • Nejznámější selhání zaměstnance bezpečnostní agentury je bezpochyby krádež století. Agentuře, která se specializuje na převážení peněz se loni v prosinci ze sídla společnosti ztratila téměř půl miliarda korun. Z krádeže je podezřelí tehdejší zaměstnanec firmy František Procházka. Podle policie měl mezi svými kolegy určitě jednoho, možná i několik kompliců.
  • Plzeňský soud potrestal loni v březnu podmínkou hlídače bezpečnostní služby. Ten se po službě opil a na ulici začal kolem sebe nekontrolovaně střílet pistolí. Naštěstí nikoho nezranil.
  • Ve vazbě je řidič pancéřové dodávky, kterého policie obvinila, že se v lednu podílel v Hořicích na Jičínsku na krádeži pětasedmdesáti milionů korun, které měl pro bezpečnostní agenturu převést.
  • V září 2004 dva zaměstnanci fingovali přepadení vozidla soukromé bezpečnostní služby ve Frenštátě pod Radhoštěm, ve kterém bylo 27 milionů korun.

Černí šerifové zastoupí policii

Reforma policie by měla některé činnosti z beder policistů přemístit právě na soukromé agentury. Příkladem může být ostraha na fotbalových stadionech. Pokud reforma policie projde, bude muset pořadatelská služba fanoušky zvládnout sama.

"To je jen jeden z případů a fotbalové kluby by měly mít jistotu, že si objednávají kvalitní služby," říká Klučka.

Ostrá kritika pořadatelské služby a spolupracující bezpečnostní agentury zazněla i po posledním derby Slavia - Sparta, které provázely násilnosti a ničení stadionu. Z úst fanoušků několikrát zaznělo i obvinění, že členové bezpečnostních agentur násilí a rvačky vyprovokovali.

Pro je Langer i agentury samotné

Návrh má velkou šanci na přijetí, protože má podporu ministra vnitra Ivana Langera i samotných agentur.

"My jsme dosud fungovali pouze na základě vládního nařízení, podzákonné normy. Tuto upravu živnostenského práva jsme sami iniciovali," uvedl prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb České republiky Jiří Kameník.

Souvislosti: Nové paragrafy: Stát plánuje útoky na soukromí

Živnostenský zákon by nově mohl obsahovat definice agentur specializujících se na ostrahu lidí a majetku i detektivních agentur a přesná pravidla pro jejich fungování.

Kameník doufá, že nová legislativa "vyčistí" toto podnikání od neseriózních firem. "Zvlášť detektivní práce skutečně vyžaduje zkušenosti z některých specializovaných policejních útvarů. Řešíme i citlivé případy, ať už jsou to rozvody nebo pátrání po dětech závislých na narkotikách, to nemohou dělat osmnáctiletí kluci," říká Kameník.

Čtěte více o reformě policie: Zákon posilující pravomoci policie poslali poslanci dál

 

Právě se děje

Další zprávy