Zákon posilující pravomoci policie poslali poslanci dál

Veronika Suchá a Martina Macková
25. 3. 2008 20:21
Normou se teď budou zabývat sněmovní výbory
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslanci se budou dál zabývat zákonem o policii, poslali jej do druhého čtení. Norma, která přináší zásadní změny a posiluje i pravomoci policistů, prošla přes kritiku opozice do jednání ve výborech sněmovny.

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) potvrdil, že k zákonu a k doprovodné normě ministerstvo zpracovalo celkem 287 zásadních připomínek.

"Struktura policie je pro občany složitá a nepřehledná," kritizoval ale zpravodaj Václav Šlajs (ČSSD). Ministr vnitra přitom v úvodní řeči k zákonu slíbil, že nejpozději do roku 2012 bude existovat v každém ze čtrnácti krajů policejní krajské ředitelství.

Ministerstvo vnitra totiž chce pokračovat i v trendu "policie blíž lidem". Pokud by poslanci zákojn schválili, vzniklo by vedle stávajících osmi policejních správ dalších šest. Policie by tak měla svoji centrálu v každém kraji.

To se ale nakonec v diskusi stalo hlavním tématem. Sociální demokraté kritizovali, že zřízení dalších policejních krajských ředitelství bude pro stát drahé a organizačně náročné.

Rychlost budou měřit firmy

Nový zákon o policii zavádí změny, které se mohou dotknout každého bourajícího motoristy. Policie má nově vyjíždět jenom k nehodám, kde škoda přesáhne sto tisíc korun.

Pokud někdo zavolá policii k menší nehodě, zaplatí výjezd sám. Podle odborníků je těžké přesně škodu odhadnout.

"Rýsují se tím nebezpečí rizika a korupce. Také při měření rychlosti soukromými firmami," upozornil Šlajs.

Na druhou stranu podobná omezení fungují i v jiných evropských zemích, proto aby policie nebyla zneužívána.

V rámci úspor se policie chce stáhnout i z fotbalových stadionů. Pořádek a ochranu normálních fanoušků před fotbalovými chuligány by měly zajišťovat pořádkové služby, které by si najaly sportovní kluby samy.

Opozice i nevládní organizace na návrhu zákona kritizují i fakt, že kontrolní orgán policie - inspekce ministerstva vnitra - dál zůstane součástí resortu a budou ji tvořit jen policisté sami.

Pravomoci policie by v některých směrech mohl zákon výrazně posílit. Policistům by už  například nic nebránilo vniknout na "soukromý" koncert neonacistů. Ochránci se ale obávají, aby policisté pravomoc nezneužívali.

 

Právě se děje

Další zprávy