Čas velké koalice, ODS i TOP09 kvůli NKÚ nadbíhají ČSSD

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 2. 2013 9:37
Naděje na společného kandidáta koaličních stran už téměř zhasla
Budoucí prezident NKÚ?
Budoucí prezident NKÚ? | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Koaliční dohoda o prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu je zablokovaná. V tuto chvíli je mnohem pravděpodobnější, že dohodu o něm uzavře ČSSD buď s ODS, nebo s TOP 09.

V tom případě má největší šance být prezidentem kontrolorů dosavadní viceprezident NKÚ Miloslav Kala nebo kandidátka TOP 09 Dana Trezziová.

V minulých dnech se dohadovala ODS a TOP 09 na společném kandidátovi a ještě v pondělí předseda poslanců ODS Marek Benda Aktuálně.cz řekl: "Doufám, že se dohodneme ještě do volby."

V tuto chvíli je už ale jasné, že se hlavní vládní strany nedohodnou a spíše se rodí dvě varianty "velké koalice": ČSSD buď s ODS, nebo s TOP 09.

ČSSD jako obletovaná nevěsta zatím vyčkává.

"Jak Miroslav Kala, tak Dana Terzziová jsou jména, která splňují podmínky, které jsme si vytyčili. Ale prosazujeme Kalu, aby tento úřad převzal člověk, který zná jeho strukturu a zároveň už ukázal, že sice vzešel z politiky, ale není politiky řízen," hájí svého kandidáta předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

ODS vytáhla opět Horníkovou

ODS nakonec nominovala opět svoji poslankyni Zdeňku Horníkovou (předtím na jednání vytáhla jméno exhejtmana Jana Zahradníka či Petra Mužáka, zástupce kancléře prezidenta republiky).

"My jsme v tuto chvíli slabí a vlastně jen kličkujeme, jak po nás Kalousek střílí. Od začátku do toho házel granát," říká jeden z poslanců ODS, který si ale nepřeje být jmenován, když líčí jednání poslaneckého klubu tento týden, kdy bylo na programu jednání právě o prezidentovi NKÚ.

Nechuť části poslanců ODS se tak neobrací jen proti koaličnímu partnerovi, ale i vůči vlastnímu vedení. Výtky jsou stále stejné: Nikdo o tom s námi nemluví.

"Na klubu byla velká nevole, když jsem to viděl, byl jsem zděšený. Jak je možné, že s námi někdo mluví tak, že nám řekne, že za dvacet minut musíme mít jméno kandidáta?" netají se rozhořčením zdroj Aktuálně.cz.

Uražená TOP 09

"My opakujeme pořád to samé: Nechceme straníka, ale někoho, kdo není viditelně napojen na nějakou politickou stranu," opakuje předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

ODS se přitom dovolává nepsané dohody z roku 2007 mezi tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem a předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, podle které by teď prezidenta NKÚ měla nominovat ODS.

"V podstatě nám řekli, že do toho nemáme co kecat, a to nás uráží," říká jeden z poslanců TOP 09.

Kala, nebo Trezziová?

Situace vypadá následovně: V posledku by se mohla domluvit vládní ODS s opoziční ČSSD. Pak by se stal pravděpodobně prezidentem NKÚ Miroslav Kala, kterého nominovala ČSSD, a ODS by dostala místo viceprezidenta, případně jiné ústupky.

Nebo se dohodne s ČSSD vládní TOP 09 a prosadí svou kandidátku Danu Trezziovou, za to by mohla sociálním demokratům pomoci zvolit zástupce ombudsmana, kterým by ČSSD měla ráda svého poslance Stanislava Křečka .

V následujícím scénáři se ale shodují jak zdroje z ODS, tak z TOP 09: V prvním kole nadcházející volby prezidenta NKÚ pravděpodobně nebude zvolen nikdo, protože každý bude volit - ovšem v tajné volbě - svého kandidáta: ČSSD Kalu, ODS Horníkovou a TOP 09 Trezziovou.

Pro pořádek dodejme, že KSČM už nominovala svého poslance Vladimíra Koníčka z kontrolního výboru sněmovny (právě tento výbor měl spory s bývalým prezidentem Františkem Dohnalem) a Věci veřejné svého poslance Stanislava Novotného, odpůrce loterijních společností.

Čistě matematicky je v dvousethlavé sněmovně jednodušší dohoda ČSSD s ODS (104 hlasy) než s TOP 09 (95 hlasů), kdy by musela hledat další hlasy.

"Buď nám ODS pomůže prosadit Kalu a bude mít alespoň něco, nebo bude na tahu Topka," říká k tomu vlivný sociální demokrat.

 

Právě se děje

Další zprávy