Bursík: Náš kandidát na prezidenta udělá kampaň

Martina Macková
31. 8. 2007 14:53
Jméno padne na konci září, politici mlčí.
Martin Bursík přichází na jednání Republikové rady Strany zelených.
Martin Bursík přichází na jednání Republikové rady Strany zelených. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Klausův protikandidát, kterého nominuje nově vzniklá "prezidentská koalice", povede kampaň mezi občany, ačkoli o tom, jestli se dostane na Hrad, rozhodne jen parlament.

To je jeden z prvních výsledků jednání ČSSD, zelených, lidovců a nezávislých senátorů.

Jestli vás zajímá jméno kandidáta, pak se zeptejte na konci září, vzkazuje předseda zelených Martin Bursík.

Kampaň pro lidi

Ač společného kandidáta budou volit zákonodárci, strany plánují, že by se měl podrobně představit občanům.

"I když bude volen nepřímo, lidé by měli znát jeho názory. Bude to kampaň," řekl Aktuálně.cz předseda Bursík.

Shoda: Proti Klausovi půjde jen ten, kdo ho umí porazit - ČTĚTE ZDE

Strany chtějí představit kandidáta s názory na základní otázky společnosti. "Někam přijet, rozdat úsměvy a pozdravit se s občany, to by bylo trochu málo," míní Bursík. "Čeká nás předsednictví EU a to bude hrát velkou roli," dodal.

Už dříve ČSSD uvedla, že hledají protiklad Klause především v pohledu na evropskou politiku, zelení zase kritizují pohled současné hlavy státu na občanskou společnost a ekologii.

"Neslíbili jsme v koaliční smlouvě, že budeme podporovat jednoho kandidáta na prezidenta. S předsedou Paroubkem jsem se dohodli, že kandidáta najdeme bez ohledu na stávající rozdělení koalice-opozice," vysvětlil Bursík.

Nebudeme komentovat

Zástupci stran, které vybírají toho nejvhodnější a hlavně volitelného prezidentského kandidáta, nechtějí komentovat cokoliv, co by mohlo jen přiblížit jeho osobu. "Zvažujeme několik jmen," říkají.

Jiří Paroubek telefonuje ve sněmovně.
Jiří Paroubek telefonuje ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát

Na dotazy, zda mezi jmény je i žena, či zda se jedná stále také o Jiřím Dienstbierovi, jediné známé osobnosti, která by s kandidaturou souhlasila, nechtějí předsedové stran reagovat. Dalšího možného kandidáta Josefa Zieleniece vyloučil z úvah předseda ČSSD.

Zieleniec? To není náš favorit - ČTĚTE ZDE

Sám Bursík ale v online rozhovoru Aktuálně.cz už na konci ledna řekl, že Klause by na Hradě měla nahradit žena a jeho strana by ji ráda do souboje vyslala.

"Ne, to nebudeme vůbec nijak komentovat. Nechceme ani říkat, která se stran s kandidátem přišla. Chceme, aby to byl skutečně společný kandidát," řekl Bursík, který je optimista v tom, že se podaří to "správné jméno" najít.

Kandidát potřebuje získat 141 hlasů zákonodárců a musí se tedy opřít i o hlasy komunistů. "I časově jsem klidný. Do konce roku dokážeme lidem vybranou osobnost představit," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy