Bureš online: Spor s Brožovou byl samozřejmě osobní

Jakub Antoš
5. 10. 2007 14:20
Vaše dotazy zodpověděl Jaroslav Bureš z redakce
Jaroslav Bureš v redakci Aktuálně.cz
Jaroslav Bureš v redakci Aktuálně.cz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Online - Exministr spravedlnosti Jaroslav Bureš byl ještě donedávna předmětem sporu prezidenta Václava Klause a předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové. Klaus Bureše jmenoval místopředsedou soudu, který Brožová řídí, bez jejího souhlasu. Ta se obrátila na Ústavní soud a před několika týdny spor vyhrála.

Ústavní soud zrušil Klausovo rozhodnutí jmenovat Bureše místopředsedou. Bureš u Nejvyššího soudu skončil, ale po týdnu mu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nabídl post místopředsedy Vrchního soudu v Praze.

Brožová: Bureš je mužem politiky

Pospíšil Bureše dosadil do této pozice i přesto, že je bývalým politikem a neúspěšným kandidátem ČSSD na prezidenta. Právě politickou minulostí Jaroslava Bureše argumentovala Brožová u Ústavního soudu.

"Odpovídám za nezávislost soudu, ze strany prezidenta došlo k libovůli. Doktor Bureš zastával podle potřeby různé politické funkce a to zpochybňuje jeho soudcovskou nezávislost. Doktor Bureš je dnes především mužem politiky," uvedla dříve Brožová.

Jaroslav Bureš tvrdí, že šlo čistě o osobní antipatie.

Bureš: Brožová si vyřizuje účty s mým řidičem

"Jistě, že to bylo osobní, ač to paní Brožová popírá. Mám prostě zcela jiné názory na to, jak by měl fungovat Nejvyšší soud a zejména na to, jak by měl plnit svou základní roli, totiž sjednocovat soudní praxi. Myslím si, že s tímto názorem rozhodně nejsem osamocen. Ostatně je to přímo ústavní role Nejvyššího soudu," řekl v rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz Bureš.

Osobní rovinu sporu dokládá i historkou z Nejvyššího soudu.

"V současné době jsem ovšem zcela vyveden z míry tím, že paní Brožová si vyřizuje účty se mnou prostřednictvím výpovědi z pracovního poměru řidiči, který je téměř živým inventářem Nejvyššího soudu, ´vozil´ bývalé předsedy Motejla a Wagnerovou, místopředsedu Kučeru a jediným jeho proviněním bylo, že seděl za volantem v autě, kde jsem seděli i já. O jaké lidské úrovni to svědčí, si udělejte úsudek sám," odpovídá Bureš čtenáři, který se zajímal o pracovní i lidské vztahy v úřadu.

Jak se cítil v pozici nechtěného místopředsedy Nejvyššího soudu? Není přeci jen jeho politická kariéra určitou překážkou výkonu soudcovské funkce?

Rozhovor s Jaroslavem Burešem čtěte níže.

 

Odpovězeno: 05. 10. | 11:01Autor: Libuška

Otázka: Dobrý den, zdravím. Blíží se prezidentská volba - jak s odstupem času vzpomínáte na svou kandidaturu před pěti lety? Nelitujete, že jste se do toho tehdy pustil?

Jaroslav Bureš: Zdravím čtenáře a děkuji za každý email a budu se snažit na každý odpovědět.

Nelituji, že jsem se do toho pustil, byla to velká osobní zkušenost, zejména se ukázalo, kdož jsou skuteční přátele, a kteří naopak jen doufali, že by se mohli ohřát na výsluní. Kromě toho já jsem se snažil zjišťovat názory na mou kandidaturu po celé republice, a jako pro bývalého soudce pro mne byla neopakovatelnou zkušenost, s tím jak je obtížné získat důvěru lidí při projevu na náměstí.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:03Autor: Václav Vodička

Otázka: Jste právník. Můžete mi říct, jak je možné, že jste protiprávně nastoupil na soud?

Jaroslav Bureš: Nevím, proč myslíte že jsem protiprávně nastoupil na soud, soudcem mne jako každého jiného soudce jmenoval prezident republiky a k soudu mne jako každého jiného soudce přidělil ministr spravedlnosti. To že Ústavní soud rozhodnutí ministra spravedlnosti o mém přidělení k Nejvyššímu soudu zrušil s odstupem mnoha měsíců, je věc druhá.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:07Autor: Amina

Otázka: Jste skutečně mužem politiky, jak říká paní Brožová?

Jaroslav Bureš: Jsem a cítím se být především soudcem. To že jsem několik let působil ve funkci ministra spravedlnosti a ministra pro legislativu ze mne myslím muže politiky nedělá. Nikdo a tedy ani soudce, jak říkal Karel Čapek, nežije pod poklopem na sýr. Soudcova nezávislost a osobní integrita nikterak nesouvisí s tím, jestli se pohyboval v politice. Mnoho evropských předsedů soudů a soudců jsou bývalí politici. Rozhodující je především soudcova odbornost. Ostatně u každého vyššího soudu soudci rozhodují v senátech popřípadě v kolegiích. Existuje-li nějaká možnost rozhodnutí kolegů ovlivnit, pak jenom větší přesvědčivostí odborných argumentů.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:12Autor: Skuhravý Tom

Otázka: Nebyl projev Klause po posledním výroku Ústavního soudu příliš emotivní? Ohrožení demokracie, vláda soudů... Co si o tom myslíte?

Jaroslav Bureš: Nechci hodnotit slova pana prezidenta, nicméně nepřehlédněte, že nález Ústavního soudu, který pan prezident kritizoval, je unikátní v tom, že Ústavní soud zrušil rozhodnutí o jmenování do funkce. To je zcela neobvyklé a myslím, že v Evropě obdobné rozhodnutí Ústavního soudu nenajdete. Naznačuje se tím, že do budoucna lze očekávat i jiná obdobná rozhodnutí. Tak například bude-li někdo nespokojen s tím, že velvyslance ČR byl jmenován někdo jiný než on sám, může podat návrh k Ústavnímu soudu aby toto rozhodnutí o jmenování zrušil. Doporučují vám také navštívit různé blogy právníků, kteří na dané téma diskutují a uvidíte jaké názory převažují. Především však doporučuji abyste si na webových stránkách Ústavního soudu přečetl odlišné mínění několika soudců Ústavního soudu, kteří s nálezem nesouhlasí.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:14Autor: Šťoura

Otázka: Myslíte, že Jiří Pospíšil je dobrý ministr? Co byste dělal jinak? Díky

Jaroslav Bureš: Jiří Pospíšil je myslím dobrým ministrem. Snad bych jenom snížil počet legislativních návrhů, které předkládá a které mají často dílčí povahu a snažil bych se předložit spíše ucelené koncepční návrhy.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:17Autor: Monika Svobodová

Otázka: Jak vidíte jako právník horkou kauzu výměny miminek? Nechybí v našem právním řádu nějaký typ odškodnění za nemajetkové újmy tohoto typu? Nebo se vše bude řešit jako osobnostní újma? Děkuji

Jaroslav Bureš: Myslím, že v našem právu nechybí právní úprava, podle které by se dala odškodnit újma, kterou nepochybně utrpěli ve svých osobnostních právech všichni zúčastnění rodiče. Bude však velmi obtížné, ne-li nemožné, vyjádřit tuto újmu v penězích. Ta nejtěžší újma je v rovině citové, jakou soudce jsem mnoho let rozhodoval o výchově a výživě nezletilých dětí, a proto vím, že narušit citové vazby mezi rodiči a dítětem, které se vytvářejí už v raném období věku dítěte, může mít neodčinitelné následky.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:22Autor: G. Giormani

Otázka: Opravdu nám pane Bureši chcete namluvit, že politika patří do justice?! JUDr. Rychetský je jasným důkazem, že se toto nesmí již dopustit.

Jaroslav Bureš: Politika rozhodně do justice nepatří, ačkoliv tam v jistém smyslu je, připustíte-li, že politikum spočívá již v tom, že moc výkonná instaluje soudce. Většina odborníků na Ústavní právo, případně politologů, se ostatně shoduje, že Ústavní soud je ve skutečnosti spíše politickým orgánem, než soudem, tedy než orgánem justice. Vyjádřilo se tak zcela jasně několik stávajících soudců Ústavního soudu. Na jednom z právnických blogů jsem četl názor mladého právníka, že rozhodnutí Ústavního soudu je sice z právního hlediska nesprávne a neodůvodnitelné, nicméně, že na takové politické rozhodnutí měl soud právo. Nepřehlédněte také, že soudci mají právo být členy politických stran a nikdo se nezabývá, zda jimi skutečně jsou, ani se o tom nijak veřejně nehovoří.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:24Autor: K. Brána

Otázka: Kde teď budete působit? Stále jako soudce? Přeji hezký den.

Jaroslav Bureš: Soudcem jsem nepřestal být, protože mé jmenování soudcem Ústavní soud nezrušil a ani zrušit nemohl. Ministr spravedlnosti mne minulý týden s mým souhlasem přiděli k Vrchnímu soudu v Praze a jmenoval jeho místopředsedou. Vrátil jsem se tak na pozici, ze které jsem v roce 1994 odešel na Nejvyšší soud v Brně.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:30Autor: Jahůdka v čokoládě

Otázka: Poslanci neustále přepisují zákony o práci, daních, dopravě, normách... Ale přitom mnohem důležitější věci zůstávají neošetřeny. Proč nevedou diskusi, jak právně ošetřit třeba konec života smrtelně nemocného člověka v bolestech, nebo, jak má stát pečovat o oběti trestných činů, lékařsko-etické věci?

Jaroslav Bureš: Myslím, že právě o těch otázkách, které právem považujete za významné se diskutuje. Můj osobní názor je ten, že náš právní řád je zbytnělý a velmi často jsem schopen i doložit, že to o čem si někdo myslí, že upraveno není, už ve skutečnosti v tom či onom zákoně naleznete. To se určitě týká i odškodňování obětí trestných činů, byť s Vámi souhlasím v tom, že stále ještě neplatí plně zásada, že na prvním místě by měl být zájem státu o poškozeného a na druhém místě trestání viníka. Myslím si, že vždy by se mělo udělat všechno proto, aby i viník byl dostatečně motivován k odškodnění oběti. Jde-li o etickou stránku medicíny, pak myslím, že určitě chybí, a v tom máte pravdu, zákon, který by nahradil dosavadní Zákon o zdraví lidu, přijatý v polovině šedesátých let minulého století. Nejsem však ani poslancem, ani členem vlády, jako soudce však mohu své názory veřejně vyjadřovat, a to činím.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:33Autor: B. L.

Otázka: Dobrý den, jak vidíte nadcházející prezidentsou volbü? Jediným kandidátem je Vácvlav Klaus, Jiří Dienstbier rozjel kampaň skoro amerického střihu... Mockrát děkuji za odpověď.

Jaroslav Bureš: Věřím, že poslanci i senátoři ocení to, jak Václav Klaus vykonává funkci prezidenta republiky, tím že ho znovu zvolí. Pro mne je jediným skutečným kandidátem. Velmi bych si přál, aby mohl svou funkci vykonávat i další období.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:35Autor: Nazlobená

Otázka: Jak je možné, že soud pustí z vězení na prochajdu karla srbu-strůjce vraždy? A jak je možné, že se s ním kavanové baví jakoby nic? Byl jste v ČSSD, nebo ještě jste, připadá vám toto v pořádku?

Jaroslav Bureš: Členem ČSSD jsem nebyl a nejsem, ve vládě jsem působil jako nestraník. Nic o tom nevím, že by nějaký soud pustil z vězení Karla Srbu, jak říkáte "na prochajdu", ale možná je to tím, že jsem ještě dnes nečetl noviny. Jestli to má být tak, že byl propuštěn na vycházku, pak se tomu sice mohu podivit, ale žádné bližší informace nemám.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:39Autor: Já

Otázka: Pane Bureši, budou někdy soudci odvolatelní? Myslím že se v našem státě vytvořila nedotknutelná elita, netýká se to samozřejmě pouze soudců.

Jaroslav Bureš: Soudci odvolatelní jsou v tom smyslu slova, že v kárném řízení může jejich soudcovský mandát skončit. Bohužel však často jsou i pro mne rozhodnutí kárných senátů nepřesvědčivá a s mnohými bych se nemohl ztotožnit. Jedním z mých cílů v justici je i přesvědčit soudce, že nominace do kárného senátu je nejvyšší ctí, a že by v nich měli zasedat soudci s největší odbornou a lidskou autoritou. Zatím tomu tak není. Jestliže se to podaří, pak jsem si jist, že veřejnost budem mnohem více vnímat rozhodnutí kárných senátů jako přesvědčivá.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:41Autor: Josef

Otázka: Dobrý den, rád bych se zeptal na váš názor na strategii paní Brožové. Vím, že vy by jste byl dobrým předsedou, ale umíte si představit sebe ve vedení takové instituce jako je Nejvyšší soud i přes odpor prakticky 100 % soudců tohoto soudu(jak je tomu v případě paní Brožové)?

Jaroslav Bureš: Možná špatně rozumím, já jsem v budově Nejvyššího soudu viděl, že jediný soudce, který dělá všechno proti mé přítomnosti, je paní Brožová. Máte-li na mysli zda bych setrvávat ve funkci přes odpor všech soudců, tak rozhodně ne. Ostatně se svým přidělením k Nejvyššímu soudu jsem souhlasil až poté, co jsem zjistil, že soudcovská rada a soudci můj příchod podporují.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:43Autor: Stanislav Smrček

Otázka: Ústavní soud byl Vaši srdeční záležitostí Budete se chtít vráti po odchodu paní "nezávislé předsedkyně Brožové"?

Jaroslav Bureš: Jsem nyní místopředsedou Vrchního soudu v Praze, mám dost práce a jinou budoucnost neřeším. Jsem ovšem skeptikem, že by paní Brožová ze své funkce odešla. Obávám se, že ještě za 10 let bude na webových stránkách Nejvyššího soudu fotka jako předsedkyně.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:46Autor: právník

Otázka: Dobrý den, v řadě názorů s Vámi nesouhlasím, ale : ústavní soud je plný bývalým "vedoucích" politiků, co té neschopné dámě na Vás vadilo? nebylo to spíš osobní ?

Jaroslav Bureš: Jistě, že to bylo osobní, ač to paní Brožová popírá. Mám prostě zcela jiné názory na to, jak by měl fungovat Nejvyšší soud a zejmnéna na to, jak by měl plnit svou základní roli, totiž sjednocovat soudní praxi. Myslím si, že s tímto názorem rozhodně nejsem osamocen. Ostatně je to přímo ústavní role Nejvyššího soudu.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:47Autor: Pepa

Otázka: Dobrý den..jaký je váš názor na odbornou a praktickou způsobilost paní Brožové?Vím že často přednášíte, píšete, podílíte se na tvorbě zákonů a jste i autorem komentářů..Neměl by někdo kdo je předsedou nejvyššího soudu mít za sebou podobné aktivity na právním poli?děkuji

Jaroslav Bureš: To je příliš osobní, sebechvála smrdí. Každý má právo udělat si svůj názor sám a srovnat mou přednášku a publikační činnost s tím co dělá paní Brožová.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:50Autor: Bořek Stavitel

Otázka: Pociťoval jste na postu místopředsedy Nejvyššího soudu chuť či nechuť podřízených spolupracovat nad rámec pracovních povinností? Byla znát nevole Vaší nadřízené u podřízených k Vaší osobě ? Byly tam i bílé vrány ?

Jaroslav Bureš: U Nejvyššího soudu jsem působil již v letech 1994-1999. Vracel jsem se mezi ty, které dobře znám. Nic takového jsem nepozoroval. V současné době jsem ovšem zcela vyveden z míry tím, že paní Brožová si vyřizuje účty se mnou prostřednictvím výpovědi z pracovního poměru řidiči, který je téměř živým inventářem Nejvyššího soudu, "vozil" bývalé předsedy Motejla a Wagnerovou, místopředsedu Kučeru a jediným jeho proviněním bylo, že seděl za volantem v autě, kde jsem seděli i já. O jaké lidské úrovni to svědčí, si udělejte úsudek sám.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:53Autor: Marek

Otázka: Dobry den, domnivate se ze nase soudnictvi je v poradk a nase soudy funguji spravne a bezchybne, nezavisle? Co by jste zmenil, vylepsil? Je soudnictvi ve spatnem stavu?

Jaroslav Bureš: Žádné soudnictví na světě nefuguje bezchybně. Příliš se neliším od těch představ o reformě justice, které představil ministr Pospíšil. Zdůraznil bych především potřebu dostatečného odborného aparátu a soudce na vysoké odborné úrovni. Zní to jako klišé, ale to je určitě běh na dlouhou trať. Jakékoli změny v soudnictví se v zásadě projevují až za delší dobu (nejde-li ovšem o negativní důsledky nedomyšlených rozhodnutí).

Odpovězeno: 05. 10. | 11:55Autor: LACO

Otázka: Co Vaším odchodem tento stát ztratí?

Jaroslav Bureš: Zatím jsem nikam neodešel, máte-li na mysli z justice, jinak by mým odchodem stát neztratil rozhodně nic. Na jednom člověku mnoho nezávisí a máme dostatek mladých talentovaných a vzdělaných právníků.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:57Autor: Marek Reichel

Otázka: Dobrý den, jaká je podle Vás přiměřená délka soudního řízení?

Jaroslav Bureš: Jak u kterého. O předběžných opatřeních by soudy měly rozhodovat a také rozhodují prakticky okamžitě. Obecně však myslím, že běžné civilní i trestní řízení u okresního soudu by nemělo v průměru trvat déle než tři měsíce. Kdy se k tomu dopracujeme, to nejsem schopen odhadnout.

Odpovězeno: 05. 10. | 11:59Autor: Milan Rejthar Písečná

Otázka: Domníváte se, že komunističtí zločinci mají být chráněni NS, nebo ho sami řídí ?
Nejvyšší soud rozhodl, že by měly soudy nižší instance znovu rozhodnout o tom, jak mají být potrestáni bývalí estébáci Dudek a Šimák mají být potrestáni mírněji. Co zemědělci, o jejimž majetku
nerozhodly soudy ?

Jaroslav Bureš: Nechápu kdo z těch, kteří dnes řídí Nejvyšší soud by měl být komunistickým zločincem. Kauzy o kterých píšete mi nejsou známy.

Odpovězeno: 05. 10. | 12:02Autor: atahi

Otázka: Pořád přemýšlím proč zrovna Vás prezident
Klaus tlačí na Nejvyšší soud,když nemáte nic společného s ODS.Je to odměna pro karieristu za zvolení Klause v r.2003?

Jaroslav Bureš: Už jsem vysvětlil, že k Nejvyššímu soudu jsem se chtěl vrátit jedině za podmínky, že soudci s tím budou souhlasit. To se také stalo. To že bych se rád vrátil k Nejvyššímu soudu, jsem dal najevo už v roce 2003, tehdy soudci Nejvyššího soudu také s mým návratem souhlasili. Přidělení k Nejvyššímu soudu není věcí prezidenta republiky, o tom rozhoduje ministr spravedlnosti.

Čtenářům děkuji za všechny dotazy a těším se někdy v budoucnu nashledanou.

 

Právě se děje

Další zprávy