Brožová napadne jmenování Bureše soudcem

redakce DOM, čtk
16. 2. 2006 13:50
Praha - Předsedkyně Nejvyššího soudu podá do konce týdne správní žalobu kvůli jmenování Jaroslava Bureše soudcem Nejvyššího soudu.

Podle Ivy Brožové potřebuje ministerstvo spravedlnosti k přidělení soudce její souhlas, který ale nedostalo.

"Nechávám si čas do neděle. Je to složitý právnický oříšek. Chtěla jsem si například ověřit, jak jsou podobné věci řešeny v zahraničí," řekla dnes ČTK Brožová.

Mluvčí ministerstva Petr Dimun argumenty Brožové odmítá. V okamžiku, kdy se o jmenování rozhodovalo, podle něj Brožová nebyla předsedkyní soudu. Souhlas prý vydal místopředseda soudu Pavel Kučera, který v té době Nejvyšší soud řídil.

Brožová se v posledních týdnech dostala do sporu s prezidentem Václavem Klausem, premiérem Jiřím Paroubkem a celou vládou. Prezident ji na začátku února odvolal z funkce. Rozhodnutí podepsal i premiér. Brožová odvolání považuje za neplatné, protože nebylo odůvodněno.

Kvůli odvolání podala Brožová žalobu k pražskému městskému soudu. Dále se obrátila na Ústavní soud, který pak odložil účinnost Klausova rozhodnutí o jejím odvolání do doby, než sám rozhodne o ústavní stížnosti soudkyně. Předsedkyně NS tak zůstává na svém místě.

"Po podání žalob bude vše v rukou soudů. Jejich rozhodnutí bude mít vypovídající hodnotu o stavu justice," uzavřela Brožová.

Její názor vyvolal nesouhlasnou reakci ministerstva spravedlnosti. "Takové vyjádření je na hranici ovlivňování nezávislosti soudní moci, kdy účastník jedné ze stran sporu již předem predikuje dopad výsledku soudního sporu na českou justici," uvedl mluvčí ministerstva Petr Dimun.

 

Právě se děje

Další zprávy