Benešová: Počkám si na jmenování, pak přeruším členství

ČTK ČTK
3. 7. 2013 15:01
Další dva kandidáti z řad ČSSD již členství přerušili
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kandidátka na ministryni spravedlnosti Marie Benešová chce přerušit členství v ČSSD, pokud od prezidenta Miloše Zemana dostane jmenovací dekret.

Kromě Benešové se v nové vládě objevili i další členové sociální demokracie. Bývalý diplomat Jan Kohout, který má být ministrem zahraničí, a František Koníček nominovaný na ministerstvo práce a sociálních věcí. Oba už členství přerušili.

ČSSD nese účast svých členů v úřednické vládě ekonoma Jiřího Rusnoka nelibě. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka hovořil o tom, že by měli ze strany odejít.

Většina krajských organizací ČSSD oslovených ČTK se domnívá, že by si sociální demokraté, kteří vstoupí do Rusnokovy vlády, měli pozastavit členství.

V ČSSD se podle ankety objevují i názory, že by měli stranu opustit, nebo naopak, že účast v úřednickém kabinetu je v pořádku. Domovská kladenská organizace sociální demokracie svou členku a bývalou místopředsedkyni ČSSD Benešovou podpořila.

"Počkám si na jmenování," uvedla Benešová na dotaz, kdy by členství přerušila. Podobně by postupovala v případě členství v České advokátní komoře.

Nový premiér Rusnok v Kramářově vile v Praze sestavuje svůj kabinet, který by Zeman měl jmenovat příští týden ve středu. Uvedl, že zbylé ministry chce vybrat do pátku, nejpozději do pondělí.

 

Právě se děje

Další zprávy