Barroso Česku: Ratifikujte Lisabon, je to váš závazek

Kateřina Eliášová
7. 1. 2009 21:43
Snad bude Barroso na mé straně, zavtipkoval Klaus
José Manuel Barroso na tiskové konferenci na Pražském hradě
José Manuel Barroso na tiskové konferenci na Pražském hradě | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká republika je na své předsednictví připravena. Na společném setkání o tom komisaře Evropské unie ujistil prezident Václav Klaus.

"Věřím, že se Česká republika pokusí přispět k rozhýbání politické diskuze v Evropě, která je podle mého názoru velmi potřebná," uvedl Klaus.

Při debatě se zástupci Evropské komise došlo i na ožehavou otázku Lisabonské smlouvy, s níž má český prezident, ale i část vládní ODS problém.

Český parlament dosud Lisabonskou smlouvu neodsouhlasil, vrátí se k ní v únoru. Čeká se také na to, jak se k paktu postaví Irové, kteří ji v referendu odmítli.

Barroso: Věřím v ratifikaci Lisabonské smlouvy

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso v této souvislostí uvedl, že očekává, že Česko Lisabonskou smlouvu ratifikuje.

"Pokud jednotlivé země smlouvu podepsaly, měli by ji také ratifikovat. Podpisem smlouvy si tak vytvořili závazek, že ji ratifikují," domnívá se Barroso.

Na to Klaus zareagoval žertem.

"Já doufám, že pan Barroso bude jezdit častěji a já ho předělám. Doufám, že za chvíli už bude na mé straně, co se týče debaty o Lisabosnské smlouvě," řekl český prezident.

Prezident Václav Klaus vítá prvního muže Evropy José Manuela Barroso
Prezident Václav Klaus vítá prvního muže Evropy José Manuela Barroso | Foto: Ondřej Besperát

Setkání bez roztržky

Narozdíl od poslední schůzky českého prezidenta s evropskými politiky proběhlo dnešní setkání bez diplomatických roztržek.

"Já znám pana prezidenta mnoho let a vždy mezi námi probíhá živá výměna názoru. Dnes tomu bylo také tak," prozradil Barroso.

Měsíc zpátky tomu ale tak se zástupci Evropského parlamentu nebylo. Klause rozčílily narážky na to, že na Hradě nevisí evropská vlajka.

Nato prezidenta rozezlila otázka europoslance Daniela Cohn-Bnedita, týkající se možného vzniku nové politické strany Libertas.cz. Cohn-Bendit se podle svých slov Klause zeptal, zda by mohl upřesnit vztah mezi sebou a šéfem tohoto hnutí v Irsku Declanem Ganleym.

Vznik nového politického subjektu v Česku už avizoval Klausův blízký spolupracovník Petr Mach. Spekulovalo se o tom, že ji také může zčásti financovat právě Ganley.

 

Právě se děje

Další zprávy