Audity od Babáka stíhá kontrola. Politik ztrácí klienty

Domácí Domácí
22. 4. 2012 12:33
Auditorské podnikání poslance VV Michala Babáka je v potížích. Poslanec myslí, že kvůli politice
Poslanec Věcí veřejných (VV) Michal Babák hovoří s novináři cestou na jednání výkonné rady VV, která se sešla 13. dubna v Praze.
Poslanec Věcí veřejných (VV) Michal Babák hovoří s novináři cestou na jednání výkonné rady VV, která se sešla 13. dubna v Praze. | Foto: ČTK

Praha - Politika decimuje podnikání už druhého poslance Věcí veřejných.

Po bezpečnostní firmě ABL, kterou rodina Víta Bárty po řadě politických afér jejího zakladatele raději přejmenovala na M2C, se do potíží dostala také auditorská společnost ekonomického experta VV Michala Babáka.

Podle informací, které v pondělním vydání zveřejní deník Insider, na sebe Babák přivolal kontroly policie a finančního úřadu kvůli podezřelým darům do stranické pokladny. Tím to ale neskončilo: finančním kontrolám podle Insideru začaly čelit i firmy, které si najímaly služby Babákových auditorských společností.

"Babákovi to ničí podnikání," cituje Insider zdroj z poslancovy blízkosti. "Kdo si nechá zauditovat firmu, aby mu tam vzápětí nakráčel stát a začal dělat další kontrolu?" vznáší tento člověk řečnickou otázku. 

ČSSD si vybrala jiného

Babákova firma Bene Factum například v minulosti auditovala hospodaření sociálních demokratů. Z výroční finanční zprávy socialistů za loňský rok však vyplývá, že už to nedělá.

"Ukázalo se, že auditor měl napojení na jistého poslance, a proto pro nás ta společnost přestala být zajímavá, komentoval změnu auditora místopředseda ČSSD Martin Starec, do jehož působnosti stranická kasa patří. "Potřebujeme mít auditora, který je bez jakýchkoli diskusí, takže jsme vybrali novou firmu.

Aktivitu finančních úřadů u "svých" firem i u těch, které auditoval, nakonec potvrdil i sám Michal Babák. A hned kvůli tomu zaútočil na Miroslava Kalouska, ministra financí, pod něhož spadají finanční úřady.

"Budu optimistou a věřím, že stejnou profesní urputnost a preventivní přísnost, kterou uplatnil pan Kalousek vůči mně a mým klientům, bude ministr financí prosazovat v dohledu nad vybíráním daní, řešení daňových nedoplatků a eliminaci šedé ekonomiky," komentoval poslanec zvýšený zájem o své podnikání.

"Věřím, že půjde o jeho principiální přístup, ne jen zálusk na Babáka," dodal.

Stojí za sebou (na snímku vedle sebe): Radek John a Michal Babák.
Stojí za sebou (na snímku vedle sebe): Radek John a Michal Babák. | Foto: ČTK

Vylučuji, řekl Kalousek

Poslanec Babák deníku také potvrdil, že se chystá opustit orgány veškerých společností, v nichž figuruje, aby kontroly finančních úřadů nepřitahoval.

Podle obchodního rejstříku odešel ve větší míře ze statutárních orgánů firem společně se zvolením do Poslanecké sněmovny. V říjnu loňského roku pak opustil dozorčí radu společnosti s anonymními akciemi OD Praha.

Zda kontroly u Babáka finanční úřady skutečně spustily, nechce Generální finanční ředitelství komentovat. "Ze zákona vám to nemohu potvrdit ani vyvrátit. Jestli někoho kontrolujeme či nikoli, je svázáno s povinností mlčenlivosti," řekla jen jeho mluvčí Jaroslava Musilová.

Sám šéf resortu Miroslav Kalousek na to uvedl, že zcela vylučuje, že by finanční úřady na Babáka poštval.

"Tu informaci ani nemám. Nezadávám finančním úřadům konkrétní kauzy a ony by mé zadání ani nepřijaly," řekl Insideru.

V minulosti jeho Finančně analytický útvar poslal na Babáka policii kvůli penězům, jež poslanec přisypal do stranické pokladny. Ta věc už několik měsíců prošetřuje pro podezření z praní špinavých peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy