Antimonopolní úřad pozastavil tendr na karty pro chudé

Martina Machová Martina Machová
13. 10. 2011 15:16
Reaguje tak na podezření ČSSD, že ministerstvo překročilo zákon
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyslyšel podnět sociální demokracie a zakázal ministerstvu práce a sociálních věcí uzavřít smlouvy s případným vítězem tendru na takzvané sociální karty.

Důvodem jsou pochybnosti, zda úřad ministra Jaromíra Drábka z TOP 09 postupoval správně, když pro výběr zvolil metodu veřejné obchodní soutěže podle obchodního zákoníku místo soutěže podle zákona o veřejných zakázkách.

Ministerstvo odůvodňovalo své rozhodnutí tím, že se nesoutěží o cenu a tedy o žádné veřejné peníze, socialisté však v podání k ÚOHS argumentují s tím, že ministerstvo do své kalkulace nezahrnulo skrytý zisk, který by výherci tendru z uzavření smlouvy vznikl.

"Rozhodnutím ze dne 27. 9 uložil Úřad zadavateli zákaz uzavřít smlouvu na plnění výše specifikované veřejné zakázky, a to až do doby nabytí právní moci rozhodnutí, kterým bude správní řízení ukončeno," napsal antimonopolní úřad ČSSD, která informaci o pozastavení soutěže zveřejnila.

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje vyplácet přes tuto kartu sociální dávky včetně příspěvku v mateřství. Do tendru se přihlásily tři největší bankovní domy a Drábkův úřad v současnosti porovnává jejich nabídky.

 

Právě se děje

Další zprávy