U karty na dávky pro chudé se obchází zákon, říká ČSSD

Martina Machová Martina Machová
23. 9. 2011 14:00
Opozice se obrací na antimonopolní úřad, aby prověřil tendr na dodavatele karty sociálních systémů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté podali podnět k antimonopolnímu úřadu, aby zastavil a přezkoumal veřejnou obchodní soutěž na kartu sociálních systémů.

Tu koncem června vyhlásilo ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Jaromíra Drábka z TOP 09. Místo zadávací procedury podle zákona o veřejných zakázkách volilo zadání soutěže podle obchodního zákoníku. Jako hlavní důvod Drábkův resort uvedl, že v soutěži nejde o zisk.

Deník Aktuálně.cz již popsal, jak ministerstvo zvoleným způsobem vyhlášení soutěže vyřadilo z rozhodování o výběru antimonopolní úřad, a tím veřejnou kontrolu.

Podle socialistů by mělo ministerstvo vyhlásit běžné výběrové řízení podle zákona o veřejných zakázkách.

Klíčová podle nich je pasáž v kapitole Zvláštní podmínky soutěže, ve které se píše, že odměnu si bude moci výherce účtovat „za poskytnutí nadstandardních služeb, popř. dalších služeb spojených s využíváváním karty sociálních systémů."

"Ve smyslu zákona o veřejných zakázkách jde o smlouvu, kterou má být realizována veřejná zakázka na služby," míní socialisté.
Deník Aktuálně.cz má text podání k dispozici.

Příklad Litvínov

ČSSD se v něm odvolává na rozhodnutí antimonopolního úřadu, který pokutoval v roce 2008 město Litvínov, že v rámci soutěže na služby spojené se zajištěním prodeje zboží na poukázky pro osoby v hmotné nouzi nezapočítal do celkové ceny tendru i provize, které díky soutěži vítězné společnosti vzniknou.

Rozhodnutí ÚHOS sice ještě není pravomocné - litvínovská radnice se proti jeho nálezu opakovaně odvolávala  a spor řešil i brněnský krajský soud, který rozhodnutí antimonopolu zrušil.

Podle šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje ale probíhá opakované druhostupňové řízení a věc bude znovu posuzovat.

 

Právě se děje

Další zprávy