Anonym hrozí poslancům: Dopadnete jako Mrázek

Martina Macková
6. 6. 2007 13:11
Melčák a Pohanka dostali další výstrahu kvůli podpoře vlády
Poslanci Melčák a Pohanka v parlamentu
Poslanci Melčák a Pohanka v parlamentu | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Melčák a Pohanka pustí reformu do druhého čtení

Vládní reforma veřejných financí má velkou šanci projít ve sněmovně do druhého čtení. Bývalý poslanec ČSSD Miloš Melčák Aktuálně.cz těsně před jednáním s premiérem řekl, že s Michalem Pohankou návrhy podpoří.

"Pustíme to asi do druhého čtení. Pak se bude jednat," řekl exkluzivně pro Aktuálně.cz Melčák. Znamená to tedy, že "přeběhlíci" se zachovají stejně jako rebelové z řad vládní koalice - v prvním kole dají reformě šanci.

Poslanci nejsilnější strany vládní koalice dohodli postup, jak by mohli všichni hlasovat pro reformní zákony, které jsou klíčové pro existenci Topolánkovy vlády.

Reformní balík bude sněmovna v prvním čtení projednávat zítra. Poslanci schválili úpravu programu.

První část tohoto plánu spočívá ve slibu, že všichni poslanci zákony při prvním projednávání podpoří. Slib dali těsně před dnešním zahájením sněmovní schůze, na které se začne reforma projednávat, i ti, jimž se reforma ne zcela líbí.

Druhá část plánu přijde po prvním čtení. "Ve straně sestavíme tři skupiny. Jednu pro daně a veřejné finance, další pro zdravotnictví a třetí pro změny v sociální oblasti," řekl předseda klubu Petr Tluchoř. 

Odtud by měl podle něj vzejít jasný názor ODS k jednáním v koalici a ke konstruktivním jednání s ČSSD, v něž ODS prý stále věří.

Další podrobnosti čtěte ZDE

Praha/Brno/Zlín - Dva bývalí sociálně-demokratičtí poslanci Michal Pohanka a Miloš Melčák znovu pomohli Topolánkově vládě. Přispěl k tomu nakonec i dopis, který jim vyhrožuje smrtí. Nese jasný vzkaz: Dopadnete jako podnikatel Mrázek (zavražděn - pozn. red.).

Dopis s hrozbou dali politici k dispozici Aktuálně.cz.

Rozhodli jsme se poprvé něco takového zveřejnit, shodli se oba nestraničtí poslanci, které ve sněmovně označují za tzv. přeběhlíky. Melčák připustil, že i způsob, jakým jsou vydíráni, je jedním z důvodů, proč si stále nerozmysleli podporu Topolánkově vládě.

Výhrůžný dopis přeběhlíkům
Výhrůžný dopis přeběhlíkům | Foto: Repro: Tomáš Adamec

Melčák i Pohanka už dříve připustili, že je proti nim od loňska vedena anonymní kampaň,kdy je jim a jejich rodinám vyhrožováno smrtí. Podrobně používané praktiky popsali Aktuálně.cz před necelými dvěma měsíci.

František Mrázek, jehož příklad autor dopisu využil k výhružkám, byl podnikatel považovaný za šéfa podsvětí. Loni v lednu byl zastřelen, policie dosud pachatele nedopadla.

Život přeběhlíka: Melčákovi pohrozil i senátor - ČTĚTE ZDE

Radar, Mrázek, reforma

Od doby, kdy se rozhodli podpořit středopravou vládu, žijí Melčák i Pohanka pod policejním dohledem. Policie zkoumá všechny výhružky, které se týkají jich a jejich rodin.

Zatím bez výsledku. "Písemné výhružky prověřujeme, ale nebudeme se vyjadřovat k jejich obsahu ani k tomu, zda se nyní stupňují, nebo ne," řekla Eva Miklíková z tiskového oddělení pražské policie. Existenci dopisu Aktuálně.cz ale potvrdila.

"Ochrana nepomůže, je to jen na vás," říká nejnověji anonym, který spojuje výhružku nejen s hlasováním o reformním batohu, ale také s plánovanou americkou základnou v Česku.

"Radar, reformu a Mrázka. To dokáží spojit jen někteří," vysvětluje Melčák, proč právě tomuto anonymu přisuzuje velkou váhu.

Proč by to nemohlo napadnout obyčejného nespokojeného občana? "To určitě ne. Ale nebudu komentovat proč," dodal.

Oba nicméně naznačují, že jsou přesvědčeni o tom, že odesilatelem by mohli být lidé z bývalých komunistických tajných služeb StB nebo lidé s nimi těsně propojení.

Speciální střela

Politiky zasáhlo i konkrétní sdělení z dopisu, které mluví o způsobu, jak by měli zemřít. "Jediná speciální střela, to je jasná narážka na smrt podnikatele Mrázka, jehož vraha dosud policie nedopadla. To je příliš konkrétní," míní Melčák.

Střelec Mrázka zasáhl v okamžiku, kdy vycházel ze sídla svých firem v doprovodu dvou mužů. Podle informací, které kolem vraždy vyšly najevo, vrah, pravděpodobně profesionál, použil speciální střelu. Ta byla upravena tak, aby způsobila co největší zranění.

Pohanka i Melčák na začátku roku podpořili vznik trojkoaliční vlády, nyní se rozhodli nebránit průchodu ekonomických reforem do druhého čtení v parlamentu. Balík zákonů je klíčovým dílem vlády. Premiér uvedl, že pokud nebude schválen, vláda odstoupí.

 

Právě se děje

Další zprávy