ANO vrátilo jen půlku z daru podnikatele Rusňáka, který v účtech chyběl. Postih hnutí ale nehrozí

Martin Biben Martin Biben
10. 3. 2018 15:14
"Obě strany se dohodly, že zůstane jen u finančního plnění, takže jsme vrátili zhruba polovinu, 600 tisíc korun," uvedl hlavní manažer hnutí Jan Richter.
Majitel investiční skupiny DRFG David Rusňák.
Majitel investiční skupiny DRFG David Rusňák. | Foto: archiv

Brno - V případě uznání daru vlivného brněnského podnikatele Davida Rusňáka dlouho připomínalo hnutí ANO odrůstající dítě, které ztratilo víru v Ježíška. Šéf hnutí Andrej Babiš po policejním obvinění Rusňáka vloni na jaře na přijetí daru ve výši 1,2 milionu korun sám upozornil a prohlásil, že se musí vrátit.

"Pro nás je nepřijatelné, abychom měli takové sponzory. Já jsem nařídil krajské organizaci Jihomoravského kraje, aby ten dar okamžitě vrátili a aby dali návrh na vyloučení pana Rusňáka z hnutí," řekl Babiš.

Jenže poté, co web iRozhlas zjistil, že peníze nefigurují ve výroční zprávě hnutí, předseda otočil a existenci daru popíral. "Ta smlouva o daru se našla v Brně. Je ale nepodepsaná. My jsme žádný dar od pana Rusňáka nepřijali. Nikdy," prohlásil vloni na konci května.

Nakonec ale hnutí přiznalo, že dar přece jen existoval. A vloni na podzim vzniklo doslova polovičaté řešení. Pokladníci ANO Rusňákovi na konci loňského roku vyplatili jen darovanou hotovost, zhruba 600 tisíc. Zbytek, který představovalo uhrazení reklamních služeb, plakátů a dalších předmětů pro kampaň před komunálními volbami v roce 2013 za zhruba stejnou sumu, už hnutí zůstal. "Obě strany se dohodly, že zůstane jen u finančního plnění, takže jsme vrátili zhruba polovinu, 600 tisíc korun," uvedl hlavní manažer hnutí Jan Richter.

Rusňák, kterého vloni policie obvinila spolu s dalšími sedmnácti lidmi v kauze úniku informací z policejních databází, potvrdil, že peníze již obdržel. "Několik týdnů po podpisu dohody mi peníze vrátili. Hnutí ovšem neuznalo můj dar v plné výši. Chtěl jsem ale tehdy pomoci změně v Brně a zbytek nepovažuji za podstatný. I proto jsem bez námitek dohodu podepsal a peníze postupně daruji na dobročinné účely," napsal Aktuálně.cz Rusňák, kterého mezitím žalobci podmínečně zprostili viny, protože se doznal a složil finanční částku určenou na pomoc obětem trestné činnosti.

Za nevrácení poloviny daru už být ANO postižené nemůže. V podobných případech je podle člena Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran Jana Outlého možné uložit pokutu nejpozději do tří let po roce, ve kterém strana dar přijala. Lhůta uplynula v roce 2016.

K uznání daru hnutím nejspíš přispěl zájem veřejnosti o případ i zapojení kontrolního výboru Poslanecké sněmovny. Ten věc oznámil novému Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran, který ale záležitost šetřit nemohl. Vznikla ještě před jeho ustanovením v loňském roce.

Výbor poté oslovil i Babiše, zpočátku ale bez výsledku. "Požádali jsme o vysvětlení i předsedu strany ale ten nám napsal, že žádná smlouva není, on nic nepodepsal a tím pádem žádný dar neexistuje. Od Rusňáka, který to platil ze svého, jsem se dozvěděli, že prý smlouvu měl, dal ji na brněnskou pobočku a odtud mu ji nevrátili podepsanou," uvedl šéf bývalého kontrolního výboru Poslanecké sněmovny Vladimír Koníček (KSČM).

Pouhým opomenutím argumentoval i brněnský primátor a čelný představitel brněnského ANO Petr Vokřál. "Smlouva s Rusňákem se nakonec našla, ale bohužel v nepodepsané formě. Je to nešťastná záležitost, že někde na trase mezi Brnem a Prahou v hektické době roku 2014 došlo k tomu, že je smlouva nepodepsaná," uvedl vloni v květnu primátor.

Jak ale loni v září upozornilo Aktuálně.cz, brněnská pobočka ANO se velmi pravděpodobně dopouštěla před komunálními volbami v roce 2014 černého financování i v dalších případech. Nejméně čtyři významní kandidáti darovali podle seznamu poskytnutého několika bývalými členy hnutí vyšší částky nebo poskytli rozsáhlejší služby, než jaké přiznali ve výroční zprávě.

Zpráva sepsaná kontrolorem brněnské pobočky ANO Miroslavem Valou po posledních komunálních volbách navíc ukazuje, že hnutí ve městě nemělo chuť zveřejnit své účty, ve kterých panoval značný nepořádek.

VIDEO: Brněnský primátor Petr Vokřál z hnutí ANO. 

Místopředseda ANO Petr Vokřál: To, že nemůžeme nic říct, není pravda | Video: Radek Bartoníček
 

Právě se děje

Další zprávy