ANO schválilo program koalice. Ta je ale nejistá

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
18. 12. 2013 18:10
Jednání zkomplikovaly spory o zemědělství, KDU-ČSL zvažuje odchod do opozice.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předsednictvo a výbor hnutí ANO Andreje Babiše schválilo znění koaliční smlouvy se sociálními demokraty a lidovci.

Pro dokument se vyslovili všichni přítomní politici.

Jednání o koalici se však mezitím zkomplikovala a není jisté, zda KDU-ČSL ve vládě vůbec zasedne.

"Ne úplně všechno se podařilo do koaliční smlouvy prosadit, ale bereme to jako zdravý základ pro vládu a kompromis všech potenciálních koaličních stran," komentoval jednání orgánů hnutí ANO předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek.

Hnutí ANO schvalovalo znění koaliční smlouvy, která vznikla po složitých jednáních minulý týden, jako poslední ze stran. V sobotu smlouvu jednomyslně přijala ČSSD.

V neděli ji schvalovali lidovci. Ti podmínky smlouvy nepřijali tak jednoznačně jako sociální demokraté. Část straníků byla proti. V pondělí smlouvu posvětil poslanecký klub ANO.

Konflikt o ministerstvo zemědělství

Než se ovšem ke schvalování dostaly stranické orgány, jednání se zkomplikovalo kvůli obsazení ministerstva zemědělství. To jako svou prioritu mají lidovci, post ale chtějí i sociální demokraté.

Dlouhou dobu se ale zdálo, že ČSSD, pro niž zemědělství nikdy nebylo prioritou, ustoupí. Strana však náhle otočilo, dost možná i proto, že proti lidovcům na zemědělství se postavilo právě ANO.

Lidovci svolali na čtvrtek celostátní výbor strany, kde mají o situaci rozhodnout. Zcela vážně zvažují odchod do opozice.

 

Právě se děje

Další zprávy