100 či 102? Kolik vlastně čítá koalice

Martina Macková
2. 9. 2007 23:00
Jak je to s poměrem sil ve sněmovně
Premiér Topolánek vede svoje ministry k prezidentovi.
Premiér Topolánek vede svoje ministry k prezidentovi. | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Definitivní konec volebního patu nebo jen přání jako otec myšlenky? Kolik hlasů má vlastně dnes koalice, se nemůže dopočítat ani ona sama.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Zdeňka Horníková se rozhodla vše přepočítat a došla k číslu 102. A ODS už má plán, že koalice převezme šéfování výborů opozici.

"Protože se změnily poměry ve sněmovně, budeme chtít převolit předsedy výborů," uvedla pro MF Dnes.

Počty ale nejsou jednou pro vždy tak jasné. Lidovec Ludvík Hovorka, který nepodpořil ekonomický reformní balík, sice tvrdí, že zůstal "koaličníkem", v dalších rozhodnutích je připraven hlasovat jako jeho KDU-ČSL.

Jsou však poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka součástí koalice nebo dvojicí, které je vždy spolehlivě při hlasování po ruce? Horníková s nimi počítala, oni ale říkají: To ne.

Rozhodujeme se dál sami

"O  tom s námi tedy nikdo nejednal, nejsme součástí koalice. Postupuje a budeme dál postupovat jednotně s kolegou Melčákem. Zda budeme hlasovat s koalicí nebo jinak, se rozhodujeme se jako předtím, zákon od zákona," řekl Aktuálně.cz Michal Pohanka.

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř je na počítání hlasů opatrnější.

Poslanci Melčák a Pohanka v parlamentu
Poslanci Melčák a Pohanka v parlamentu | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Já myslím, je to taková úvaha. Vyplývá to z toho, že dosud koalice neprohrála jediné důležité hlasování. I hlasování o reformě potvrdilo rozložení koalice, opozice. Postupujeme jednotně," řekl Aktuálně.cz Tluchoř.

Sami tzv. přeběhlíci, jak média nazývají bývalé sociální demokraty Melčáka a Pohanku, kteří se loni rozhodli po volebním patu podpořit vznik vlády a poté vystoupili z ČSSD, si rozhodně chtějí držet "svou nezávislost".

"Reformu bylo nutné podpořit, musela by ji udělat každá vláda. Ale určitě jsme se nestali přes noc zastánci pravicových ideí," dodal Pohanka.

ČSSD nám také funkce nenechala

A hned by svoji nezávislost oba mohli ukázat při změnách ve výborech, protože Pohanka už dnes říká, že on sám by koaliční změny ve výborech nepodpořil. "Mám k tomu dost rezervovaný postoj, nevidím důvod měnit počty členů ani předsedy," řekl Aktuálně.cz.

Předseda Tluchoř potvrdil, že ODS plánuje změny ve výborech na podzim, nebo spíš do konce roku.

Mirek Topolánek se dívá na galerii pro hosty, na níž přišli zástupci odborářů.
Mirek Topolánek se dívá na galerii pro hosty, na níž přišli zástupci odborářů. | Foto: Ondřej Besperát

"Chceme lichý počet členů výborů, aby bylo možné lépe a rychle rozhodovat a opozice nemohla blokovat práci. Neznamená to však, že bychom tím opozici válcovali," říká. "Někde může kvůli poměrnému zastoupení získat i většinu," dodal.

Podporu najde Tluchoř i v rebelech své strany. Vlastimil Tlustý soudí, že neexistuje žádná tradice, která by hovořila o tom, že opoziční poslanci vedou například kontrolní či rozpočtový výbor, jak je tomu nyní. "Každá vláda se k tomu postavila jinak, některé právo opozice na kontrolu respektovaly, jiné ne. Trendů je několik. V minulém období nám ČSSD také nenechala vedení ve výborech," řekl Tlustý.

 

Právě se děje

Další zprávy