Zatímco zdraví nebezpečných potravin na trhu ubývá, množství falšovaných potravin naopak roste. Potvrzují to nejnovější šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
"Skutečně závadných potravin se v posledních letech dostává k evropskému spotřebiteli mizivé procento. Stále patrnější je však snaha některých výrobců potravin o zisk na úkor kvality. Jejich metody jsou stále propracovanější," uvedla mluvčí inspekce Daniela Kolejková.
Výrobci potraviny falšují - vydávají za něco jiného, než ve skutečnosti jsou.
Padělky jsou jak mezi drahými, tak i levnými potravinami.
"Je-li například výrobek označen jako "kakao", musí být skutečně vyroben výhradně z kakaového prášku. Prokáže-li analýza, že obsahuje jakékoli další přídavky, pak jde o falšování a klamání spotřebitele, který se domnívá, že si kupuje skutečné kakao," dodala Kolejková.
Infobox
JAK SE
FALŠUJÍ
VÝROBKY?
- Ve víně a burčáku je voda; případně obsahují víc cukru, než je povoleno
- Jako portské nebo šampaňské víno může být označeno jen to, které pochází z příslušných oblastí: šampaňské z francouzského Champagne a portské z Portugalska
- Bílá vína jsou barvená na momentálně žádanější červená
- Kečupy mívají menší množství rajčat, než stojí na etiketě
- Džemy - uváděné ovoce je někdy nahrazeno jablečnou drtí
- Káva bývá "nastavována" náhražkami - čekankou, sladem, fíky nebo obilovinami
- 100% ovocné šťávy zahrnují někdy přídavky vody, cukru, silic, kyselin, barviv a dalších levnějších surovin
- Tvrdý alkohol - k jeho výrobě bývá použit syntetický líh
- Olivový olej může být ve skutečnosti vyroben ze směsi jiných rostlinných olejů (nebo slunečnicový olej ze sóje)
- V medu jsou nepovolené cukry nebo sirupy
- V salámech je maso, jaké tam vůbec nemá být
Počet případů roste
Tuzemští zemědělci proto nechali v laboratořích rozebrat levné potraviny, které v tuzemsku nabízí supermarkety jako svoje cenové bomby.
"V řetězci Lidl jsme objevili jogurt z dovozu, ve kterém zcela chybí mléko. Je vyroben pouze z ochucených náhražek a škrobu," uvedl Radek Musil z Okresní agrární komory v Šumperku.
Jenom za minulý rok zahájila inspekce kvůli klamání spotřebitele přes čtyři sta padesát správních řízení.
Výše uložených pokut dosáhla více než patnáct milionů korun.
V minulosti už inspekce odhalila falšované kečupy, instantní kávy nebo med.
Výrobci neuniknou
Inspekce nyní do boje s falešnými potravinami dostala výrazného pomocníka.
Za čtyřicet šest milionů korun získala unikátní zařízení, které prostřednictvím metody nukleární magnetické rezonance rozpozná falšování.
"Metoda umožní odhalit falšování vína, džusů, medů a dalších potravin a prokázat původ například aromatických látek, destilátů, octových marinád nebo omáček," uvedla Kolejková.
Podle ní nové zařízení umožní odhalit falšování potravin i v případech, kde to dosud bylo jenom velmi obtížné nebo nemožné.
Jako první se - poté, co bude zařízení po otestování uvedeno do plného provozu - budou zkoušet vína.