K padesátinám si kalendář Pirelli nadělil Newtona

ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 11. 2013 11:32
Padesátý kalendář Pirelli vyšel se starými snímky Helmuta Newtona.
Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Příští vydání proslulého kalendáře firmy Pirelli pro rok 2014 má být obzvlášť mimořádným sběratelským kouskem. Firma se rozhodla pro jubilejní padesáté vydání neprodejného erotického kalendáře použít dosud nezveřejněnou sérii snímků Helmuta Newtona z roku 1986.

Agentura ANSA informovala, že Newton tehdy snímky pořídil pro Pirelli, ale firma se rozhodla použít souběžně pořízené fotografie amerického fotografa Berta Sterna.

"Projekt, který ležel tak dlouho u ledu, opouští archivy, co lepšího si přát k padesátým narozeninám," prohlásil ve čtvrtek prezident firmy Marco Tronchetti při slavnostní prezentaci fotografií v Miláně.

Gala s osmi sty pozvanými hosty v milánském centru současného umění HangarBicocca se rovněž stalo příležitostí pro sbírku ve prospěch ostrova Sardinie, který zasáhly zničující záplavy.

Zároveň byla otevřena výstava 160 fotografií ze slavného kalendáře od více než 30 různých fotografů. Podle agentury DPA jsou mezi nimi snímky Alessandry Ambrosio, Heleny Christensen, Mirandy Kerr nebo Karolíny Kurkové.

Kalendáře firmy Pirelli už od svého prvního vydání v roce 1964 nabízejí nekonvenční pohled na ženskou krásu a cit pro erotickou rafinovanost. V minulosti pro něj pózovaly četné modelky, včetně těch českých jako Kurková, Eva Herzigová nebo Petra Němcová, ale také herečky Sophia Loren, Monica Bellucci, Penélope Cruz nebo Hillary Swank.

 

Právě se děje

Další zprávy