Enderova hra uspěla, svět už ale čeká na Thora

Kultura Kultura
4. 11. 2013 9:38
Sci-fi Enderova hra získala za první víkend 28 milionů dolarů
Enderova hra.
Enderova hra. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Enderova hra v amerických kinech hladce otevřela na prvním místě. Stačilo jí k tomu 28 milionů dolarů. Jestli adaptace kultovní sci-fi režiséra Gavina Hooda za 110 milionů neskončí v mínusu, jak se čekalo, sice stále není jisté, katastrofa se ale očividně nekoná.

Jackass Presents: Bad Grandpa si vydobyli druhé místo s 20 miliony dolary. Jde o menší pád, než bychom čekali. Na podobné vylomeniny většinou fanoušci vyrážejí ihned po premiéře a další týdny tržby rapidně klesají.

Last Vegas patří do ranku snímků, v nichž se potkávají zestárlé hvězdy a debatují o tom, jak je stáří hořkosladké. V tuto chvíli Michael Douglas, Robert DeNiro a Morgan Freeman. Snímek za 30 milionů si za první víkend odnesl milionů 16, tedy rozumnou sumu.

Ptačí úlet na čtvrtém místě je však velkým zklamáním. Pokud dnes platí něco za jistý stroj na peníze, jsou to CGI animáky. proto když nějaký otevře na šestnácti milionech, producenti leda krčí ramena. Nepomohly ani hlasy Woodyho Harrelsona či Owena Wilsona v hlavních rolích.

Až pátá je Gravitace s 13 miliony. Snímek už utržil celosvětově 420 milionů a zdá se, že půlmiliarda tedy producentům těsně unikne. Alfonso Cuarón už však vyhlíží spíš Oscary než další dolary.

Za zmínku stojí, že Thor: Temný svět, který v USA otevírá příští týden, již má za sebou premiéru na některých euroasijských trzích, z nichž si připsal krásných 110 milionů (tedy zhruba tolik, co deset nejúspěšnějších filmů v USA dohromady). Příští víkend bude tento žebříček nepochybně patřit jemu.

Jednu minutu po půlnoci ze středy 6. na čtvrtek 7. listopadu vstoupí Thor i do českých kin. Půlnoční premiéra se uskuteční ve 3D ve velkoformátovém kině IMAX, ve stejném čase bude film na plátnech také v multiplexech Cinema City.

 

Právě se děje

Další zprávy