DOX slaví páté narozeniny. Gratulanti mají vstup zdarma

Kultura Kultura
28. 9. 2013 11:27
Na workshopech se lze naučit i proměně mobilu v kladivo.
Foto: DOX

Praha - Centrum současného umění DOX připravilo ke svým pátým narozeninám na sobotu 28. srpna oslavu se vstupem zdarma. Dveře galerie se otevřou už v 10 hodin, kdy budou k vidění aktuální výstavy, od 14:00 pak odstartuje program, který poběží až do půlnoci.

Odpoledne se ponese v kreativním duchu, kdy budou probíhat workshopy s umělci: v dílně pod vedením Michala Cimaly si návštěvníci vyzkouší transformaci mobilního telefonu v kladivo, ve fotografickém workshopu Lukáše Houdka si zase zkusí používat fotografii k vyjádření pocitů. Na workshopu s týmem reSITE se návštěvníci promění v architekty, zatímco s Janou KOKO Kochánkovou si zacvičí jógu.

Od 14:00 do 17:00 budou zároveň probíhat čtyři kreativní dílny pro děti i jejich rodiče. V průběhu odpoledne budou mít rodiny možnost se zapojit do dílen věnovaných architektuře, interiérovému designu nebo módnímu návrhářství.

V 17 hodin provede kurátorka Markéta Stará výstavou Radima Labudy Aspekty Velkého muže, snažící se zobrazit archetyp dnešního člověka. Od 18 hodin proběhne komentovaná prohlídka druhé aktuální výstavy diplomových prací mladých umělců z Evropy StartPoint pod vedením kurátora Pavla Vančáta.

Od 16:00 do půlnoci budou v rámci projektu United Islands Reloaded v DOXu návštěvníky bavit známá jména české hudební scény jako DJ Floex, Kapitán Demo, Le Pneumatiq nebo DJ Mardoša. Zážitek slibuje i samotné dějiště koncertů ve velké hale, která je běžně k vidění pouze jako výstavní prostor.

Po setmění pak světelná show rozehraje barvami celou budovu galerie. Pro návštěvníky je připravena i řada dalších narozeninových překvapení.

V sobotu 28. září bude vstup do centra DOX zdarma po celý den.

Centrum současného umění DOX v Holešovicích představilo za pět let své existence přes stovku výstav současného umění a uspořádalo přes osm set doprovodných a vzdělávacích akcí, čímž se zařadilo mezi významné součásti galerijní scény v Praze.

"Jako ryze soukromá iniciativa vzniklo v době, kdy reálný nezájem politiků o kulturní dění v Česku byl již zcela zřejmý," říká zakladatel DOXu Leoš Válka.

DOX plní především funkci kunsthalle, která kromě specifické Galerie Rudolfinum v Praze dlouho chyběla, přešly do ní ale i akce, které se v některých veřejných institucích konaly dříve.

 

Právě se děje

Další zprávy