2013: Lékaři nedostanou přidáno, pacienti si nepřiplatí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
31. 10. 2012 12:36
Počítá s tím nová úhradová vyhláška na příští rok, sdělil ministr Heger
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Lékaři a další zdravotníci příští rok už nedostanou přidáno. Neporostou ani úhrady za zdravotní péči. Zdravotní pojišťovny by za ni měly vydat maximálně tolik, kolik vyberou na pojistném.

Počítá s tím nová úhradová vyhláška na rok 2013. Novinářům to ve středu po jednání kabinetu řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

"Nelze bohužel očekávat žádný nárůst úhrad, nebo jen velmi omezený, a nebude plánováno žádné extra navyšování za účelem zvyšování platu zdravotnického personálu. Mě to velmi mrzí, že nemůžeme tak jako v předchozích dvou  letech dále razantně zvyšovat platy, ale ten systém je v určitém deficitu pro příští rok. A vzhledem ke zvyšování platu zdravotníků, ke kterému došlo, je třeba brát ohled na okolí. V celé řadě dalších sfér ve veřejných výdajích ty platy spíše klesají," zdůvodnil rozhodnutí ministr Heger.

Cílem je zlepšit finanční kondici systému zdravotního pojištění. Ministerstvo proto připravilo celkem 14 opatření.

Na zvýšení platů se loni Heger (TOP 09) dohodl s lékařskými odbory pod tlakem akce Děkujeme, odcházíme, v níž dala výpověď čtvrtina nemocničních lékařů. Ministr pak s odboráři podepsal memorandum. V minulém roce si od března doktoři přilepšili v průměru o 5000 až 8000 korun. Průměrný příjem jim tak stoupl ze 48 000 na 60 000 korun.

Letos se měly platy zdravotníků podle dohody zvednout o deset procent. Kvůli nepříznivé ekonomické situaci to nakonec mělo od ledna být jen o 6,25 procenta. Od pololetí se pak mělo v případě zlepšení stavu přidávat ještě o 3,75 procenta. Odbory tvrdí, že všude příjmy nerostly. Příští rok se měli lékaři podle memoranda dostat na 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi.

Bendl k rušení Pozemkového fondu: Rušíme zbytečný rybník, rybám se to nelíbí

Na brífinku vlády rovněž vystoupil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) a informoval o postupném ukončování činnosti Pozemkového fondu ČR formou transformace.

"Když se zavádí nový úřad, většinou je to jednoduchý proces, když se nějaký úřad ruší, vždy se najde milion důvodů, proč by měl být zrušen někdy později, nebo nejlépe nikdy, uvedl ministr Bendl.

Byl to přitom Bendlův stranický kolega a předchůdce v úřadě Petr Gandalovič, kdo v březnu 2008 navrhnul vládě prodloužit fungování Pozemkového fondu ČR až do roku 2012.

Pro Českou televizi tehdy uvedl, že považuje fond za potřebný a jeho zrušení v roce 2009 za nereálné. Jako hlavní důvod uvedl, že po zániku fondu by se pozastavil proces odstátňování majetku.

"Ryby si nikdy nechtějí vypustit rybník. Vždycky budou říkat, že je dost důvodů, proč by měl rybník existovat," myslí si ale Bendl. Fond podle něj neustále zmenšuje množství majetku, které má v rámci restitucí, takže se snižuje důvod jeho existence a je čas na jeho transformaci, tedy sloučení s pozemkovým úřadem fungujícím v rámci ministerstva zemědělství.

K 1. 1. 2014 by měl vzniknout jeden státní pozemkový úřad. Stávající Pozemkový fond ČR zahájil svou činnost 1. 1. 1992 na základě zákona České národní rady.

 

Právě se děje

Další zprávy