Samsung naprosto ovládl Android a poráží konkurenci

tl
20. 5. 2013 18:00
V prvním čtvrtletí stihl Samsung na Androidu vydělat přes pět miliard dolarů
An event goer uses Samsung Electronics Co's latest Galaxy S4 phone after its launch at the Radio City Music Hall in New York March 14, 2013. Samsung Electronics Co on Thursday premiered its latest flagship phone, the Galaxy S4, which sports a bigger display and unconventional features such as gesture controls and will spearhead its effort to challenge Apple Inc on its home turf. REUTERS/Adrees Latif (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY TELECOMS) Published: Bře. 15, 2013, 1:20 dop.
An event goer uses Samsung Electronics Co's latest Galaxy S4 phone after its launch at the Radio City Music Hall in New York March 14, 2013. Samsung Electronics Co on Thursday premiered its latest flagship phone, the Galaxy S4, which sports a bigger display and unconventional features such as gesture controls and will spearhead its effort to challenge Apple Inc on its home turf. REUTERS/Adrees Latif (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY TELECOMS) Published: Bře. 15, 2013, 1:20 dop. | Foto: Reuters

Podle posledních výpočtů analytické společnosti Strategy Analytics činil zisk z prodeje smartphonů s Androidem v prvním čtvrtletí letošního roku celkově 5,3 miliardy dolarů (asi 106 miliard korun). Zajímavější ale je, že necelých 95 % z tohoto čísla tvoří pouze zisky společnosti Samsung.

Jihokorejský gigant stihl v prvním kvartálu na telefonech se systémem od Googlu vydělat 5,1 miliardy dolarů. Největší podíl na tomto čísle mají jeho high-endové smartphony, jako je Galaxy S III, Galaxy Note nebo nedávno vydaný Galaxy S4, kterého se podle odhadů do konce května prodá přes deset milionů kusů.

Ostatní výrobci jsou na tom v porovnání se Samsungem velmi špatně. Na druhém místě žebříčku se nachází další jihokorejská firma LG, jejíž zisky se vyšplhaly na sto milionů dolarů. Zbylých sto milionů se dělí mezi další výrobce smartphonů s Androidem, mezi něž patří HTC, Sony, Huawei nebo ZTE.

Podle odhadů analytiků vydělává Samsung na platformě Android více než samotný Google a bude v budoucnu určovat kurz vývoje systému. Své naprosto dominantní postavení si vydobyl především účinným marketingem a výbornou dostupností svých telefonů ve většině zemí světa.

Vyšší zisky z prodeje smartphonů než Samsung má v současnosti pouze Apple, který na svých iPhonech vydělal v prvním čtvrtletí 12,5 miliardy dolarů.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy