Sony představilo svou novou vlajkovou loď

tl
9. 1. 2013 18:54
Xperia Z od Sony je jedním z nejvybavenějších telefonů současnosti
Foto: clove.co.uk

Dennis van Schie z mobilní divize Sony v listopadu v jednom rozhovoru přiznal, že současné telefony od Sony na ty nejšpičkovější smartphony, jako je iPhone 5 či Samsung Galaxy S III, nestačí. Zároveň ale řekl, že japonský výrobce přijde v lednu s novinkou, která všechny své konkurenty předčí.

Xperia Z bude letos patřit mezi ty nejšpičkovější telefony

Stejně jako loni, kdy Sony na CES představilo telefon Xperia S, i na letošním ročníku veletrhu CES jsme mohli vidět novou vlajkovou loď tohoto výrobce. Je jí telefon Xperia Z, který je bezpochyby tím smartphonem, o kterém v listopadu mluvil Dennis van Schie.

Telefon přináší oproti předchozím Xperiím nový design, který se vyznačuje především zaoblenými hranami a hladkým skleněným povrchem na přední i zadní straně. Rozměry telefonu činí 139 × 71 × 7,9 milimetru, váha nové Xperie je 146 gramů. Velmi zajímavým specifikem telefonu je fakt, že je odolný proti vodě a vnikání prachu.

První Sony s Full HD a čtyřjádrem

To, že Xperia Z bude patřit mezi letošní špičku, naznačuje už pětipalcový TFT TN displej vybavený technologií Mobile Bravia Engine 2, která původně pochází z televizí Sony. Rozlišení displeje je samozřejmě ve Full HD a jeho jemnost dosahuje skvělých 440 ppi.

Xperia Z je prvním smartphonem od Sony s čtyřjádrovým procesorem. Procesor Snapdragon S4 Pro s taktem 1,5 GHz je doplněn grafickým čipem Adreno 320 a 2GB operační pamětí. Telefon má rozšiřitelných 16 GB vnitřní paměti. Nechybí ani podpora LTE sítí a NFC technologie.

13Mpx fotoaparát telefonu je vybaven snímačem Exmor RS a dokáže pořizovat videa v režimu HDR a ve Full HD rozlišení. Samozřejmostí je automatické zaostřování a LED dioda.

Co se softwaru týče, Xperia Z bude dodávána s upraveným Androidem 4.1, který by měl být v co nejkratší době aktualizován na verzi 4.2.

Sony na CES představilo také model Xperia ZL, který se od verze Z liší především svým zadním plastovým krytem, který způsobuje, že telefon není voděodolný. Tento model by měl být o něco levnější.

Sony Xperia Z se začne prodávat během prvního čtvrtletí 2013 za cenu okolo 16 990 korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy