ZTE bude kvůli Androidu platit poplatky Microsoftu

tl
29. 4. 2013 7:00
Microsoft na Androidu vydělá víc než na vlasních telefonech. Platit mu bude i ZTE
Foto: Microsoft

Čínská společnost ZTE, která patří mezi pět největších výrobců telefonů s Androidem, uzavřela novou licenční dohodu s Microsoftem. Ten totiž vlastní několik patentů, které operační systém Android, a tudíž i ZTE, porušuje.

Softwarový gigant sice detaily dohody se ZTE nezveřejnil, ale vzhledem k tomu, na jakém principu fungují podobné, již existující smlouvy jiných výrobců s Microsoftem, je jasné, že ZTE bude muset Microsoftu platit poplatek za každé prodané zařízení s Androidem.

Stejnou dohodu Microsoft sjednal minulý týden i s tchajwanskou firmou Han Hoi, která je vlastníkem významné společnosti Foxconn, v jejíchž továrnách se vyrábí okolo 40 procent světové produkce mobilních telefonů, mezi nimiž nalezneme kromě Androidů i iPhony od Applu.

Tyto dvě smlouvy jsou zatím posledním úspěchem Microsoftu v jeho dlouhém tažení proti porušování jeho patentů. K placení licenčních poplatků se mu uvázali už téměř všichni výrobci telofonů a tabletů s Androidem, včetně Samsungu, HTC nebo LG.

Android Microsoftu vydělá víc než jeho vlastní systém

Jedni z posledních, kdo na podmínky Microsoftu nepřistoupili, jsou Huawei a Motorola, kterou momentálně vlastní Google. Ten pravděpodobně s Microsoftem žádnou dohodu v budoucnu neuzavře, protože by tím přiznal, že jeho operační systém stojí celou dobu na porušování cizích patentů.

Vzhledem k tomu, že Microsoft v současnosti dostane za téměř každý prodaný telefon s Androidem mezi pěti až patnácti dolary, jeho příjmy z prodeje Androidu jsou až několikanásobně vyšší než příjmy z prodeje zařízení s jeho systémem Windows Phone


 

 

Právě se děje

Další zprávy