"Okna č. 8" Microsoftu nezaujala. Půl USA o nich neví

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 10. 2012 16:23
Tři z pěti osob, které už nová okna znají, o jejich koupi neuvažují
Foto: Reuters

San Francisco - O operačním systému Windows 8 ví stále jen malá skupina lidí. Microsoftu se sice podařilo získat pozornost analytiků, "ajťáků" nebo novinářů, polovina obyčejných Američanů ale vůbec netuší, že americká společnost nová okna minulý pátek vydala.

Vyplývá to ze šetření, které zpracovaly agentury Associated Press a GfK. Ty oslovily zhruba 1200 respondentů. Jak se ukázalo, 52 procent z nich o nové verzi softwaru ještě neslyšela.

Z těch, kteří Windows 8 už znají, 61 procent dotázaných sdělilo, že o nákupu nového notebooku nebo stolního počítače s tímto systémem vůbec neuvažují, případně pouze okrajově. Že bude "osmička" lepší než dosavadní verze, věří pouze 35 procent osob.

"Windows 7 zvládají vše, co po nich chci," vysvětluje například inženýr Chris Dionne, proč se nehodlá vzdát současného softwaru.

Starší verze jsou stále populární

Nový operační systém představuje Microsoft každé dva nebo tři roky, letošní změna však měla být přelomovější. Přímo šéf skupiny Steve Ballmer označil uvedení nových oken za revoluci, které se vyrovná pouze uvedení Windows 95 před sedmnácti lety.

Zdráhavě se Američané zatím podle průzkumu staví také k zařízení Surface, které je prvním tabletem od Microsoftu. 69 procent účastníků výzkumu o jeho koupi zatím neuvažuje - právě tento produkt má přitom se hrát klíčovou roli v konkurenčním boji s Apple nebo Amazonem, které nyní trh s tablety ovládají.

Jak ale Associated Press a GfK zároveň doplňují, Microsoft jako takový zůstává ve spotřebitelích pevně zakořeněný. Na 80 procent všech dotázaných uvedlo, že jejich počítač využívá některou ze starších verzí Windows, zatímco operační systém Mac mělo jen 12 procent oslovených Američanů.

 

Právě se děje

Další zprávy