Dlaždice a dotyky. Nové Windows jsou tu, podívejte se

Tereza Holanová Tereza Holanová
26. 10. 2012 14:00
Microsoft současně uvádí také vlastní tablet Surface
Podle zástupců Microsoftu se Windows 8 stanou nejvýznamnějším výrobkem od doby, co skupina uvedla Windows 95. Naposledy představila americká společnost nový software v roce 2009.
Podle zástupců Microsoftu se Windows 8 stanou nejvýznamnějším výrobkem od doby, co skupina uvedla Windows 95. Naposledy představila americká společnost nový software v roce 2009. | Foto: MICROSOFT

Praha - Nejnovější verzi operačního systému Windows začala v pátek prodávat společnost Microsoft ve více než 140 zemích včetně České republiky. Kromě samotných Windows 8 lze koupit i upgrade licenci pro starší verze.

Novinka je nyní dostupná celkem v 37 jazycích, čeština patří mezi ně. Software je možné pořídit ve dvou verzích, a to Windows 8 a Windows 8 Pro. Alza tu první prodává za 2390 Kč, druhou za 3490 Kč. Firemním zákazníkům je pak určená edice Windows 8 Enterprise.

Nejdiskutovanější novinkou Windows 8 se stalo dlaždicové rozhraní, které se zobrazuje přes celou obrazovku. To nahrazuje nabídku Start tak, jak ji zákazníci znali v posledních sedmnácti letech.

Mozaika pro tablety

Šéf skupiny Steve Ballmer při oficiálním představení systému vyjádřil přesvědčení, že si uživatelé brzy uvědomí, že je ovládání "mozaiky" mnohem jednodušší a rychlejší než práce ve starém desktopovém rozhraní.

Zároveň jsou nová Okna přizpůsobena pro ovládání dotykem. Software je totiž kromě stolních počítačů a notebooků určen také pro tablety - především pro vlastní zařízení Surface, které se na trhu objevilo současně s Windows 8 a má konkurovat zavedeným výrobkům od Apple, Amazonu nebo Samsungu.

Podívejte se, jak nová Windows vypadají

O své místo na výsluní bude muset Microsoft bojovat od samého začátku - například Apple v rámci konkurenčního boje tento týden představil svůj nový tablet iPad Mini.

Hlavní cíl? Opustit Windows XP

"Zájem zákazníků zatím překonává očekávání. Počet objednaných licencí či upgradů blíží ke stovce," říká mluvčí tuzemského online obchodu Alza.cz Jaromír Řánek.

Tuzemští analytici s žádným zásadním zklamáním nepočítají, protože současná očekávání trhu už jsou i teď dost nízká.

"Pokud se tabletům s Windows 8 nebude dařit, tak firma tolik neztratí. Ale pokud budou mít Windows 8 a Surface relativní úspěch, pak si Microsoft ukousne poměrně podstatný koláč na rychle rostoucím trhu s tablety," říká analytik Saxo Bank Matt Bolduc.

Naposledy představil Microsoft nový operační systém v roce 2009, licencí k Windows 7 podle serveru CRN prodal 670 milionů. Zástupci firmy zároveň zdůrazňují, že předchozí verze může s tou nejnovější naprosto bez problému koexistovat, protože se budou spíše doplňovat, než aby se jedna snažila vytlačit druhou.

"Mohou běžet vedle sebe. Hlavní prioritou pro nás teď je přesvědčit zákazníky, aby opustili Windows XP," uvedl Erwin Visser z Windows Business Group. Deset let starý software totiž podle něj stále využívá na 45 procent zákazníků, kteří s Windows na svých počítačích pracují.

Třeba Řánek ze společnosti Alza.cz přitom odhaduje, že během příštího roku bude s novými okny v Česku pracovat zhruba 30 procent zákazníků Microsoftu.

 

Právě se děje

Další zprávy