Ideální zaměstnavatel pro rok 2012? Google

Adam Pešek
31. 1. 2012 0:23
Nejlepším zaměstnavatelem pro rok 2012 bude softwarový gigant Google. Zaměstnanci mají stravování zdarma a k dispozici jim jsou bowlingové dráhy nebo hřiště na petanque
Foto: Reuters

Nejlepším možným zaměstnavatelem by v roce 2012 měl být Google, respektive softwarový gigant se nejlépe umístil v žebříčku ideálních zaměstnavatelů sestaveném časopisem Fortune. Ohled se bral především na finanční podmínky a možnosti vyžití zaměstnanců.

Pro Google hrálo například i to, že má pro pracující k dispozici bowlingové dráhy, prostory pro hraní petanquu a hradí lidem stravování. Mezi nejlepšími se pak nacházely i další podniky, jimiž poskytované služby jsou opravdu nadstandardní.

Neomezená nemocenská a neobvyklé bonusy

Třetí v žebříčku, softwarová společnost SAS, zaměstnancům dotuje péči o děti, nemá nijak časově omezenou nemocenskou a služby v jejím zdravotním centru jsou zcela zdarma. Šestý umístěný NetApp si zase pozici vydobyl svým programem plateb za odvedenou práci. Díky bonusům, které z něj vyplynuly, totiž platy vzrostly o úctyhodných 31 procent.

Žebříček stovky nejlepších ale nelze brát jako absolutní měřítko, jelikož bere v potaz pouze velké firmy s minimálně tisícem zaměstnanců. Řada ambiciózních lidí přitom opustila společnosti formátu Googlu právě kvůli možnosti kariérního růstu v některém z menších podniků.

I bohaté firmy propouštějí

Jiné firmy, jako třeba jednačtyřicáté Adobe nebo devadesáté Cisco, zase v uplynulém roce propustilo stovky lidí, což také není jedna z charakteristik ideálního zaměstnavatele.

Technologické společnosti ale celkově měly bohaté zastoupení. Kromě zmíněných se dále umístil online obchod Zappos, softwarový Intuit, telekomunikační gigant Qualcomm nebo poskytovatel firemních webových řešení Salesforce.com.

Až za nimi pak byly tradiční firmy jako Intel (46. místo) nebo Microsoft (76. místo).

 

Právě se děje

Další zprávy