Apple posiluje tvorbu elektronických učebnic s iBooks 2

Adam Fiala
31. 1. 2012 8:48
Leží budoucnost školství v tabletech iPad? Apple se o to hodně snaží. Záleží ovšem i na školách
Foto: Apple

Jednoho dne se možná omrzí obyčejné sešity, tužky a propisky. Do té doby ale musí elektronické verze učebních pomůcek bojovat o své místo ve školském systému. Apple v polovině ledna vypustil aktualizovanou verzí své aplikace iBooks s dvojkou na konci. Aplikace umožňuje nejen stahovat klasickou škálu knih, ale mnohem víc se nyní soustředí i na školní výbavu v podobě učebnic.

iBooks Author

Ceny publikací určených pro studenty by se podle viceprezidenta společnosti měly pohybovat kolem patnácti dolarů. Součástí iBooks 2 je nyní i doplněk iBooks Author, který umožňuje tvorbu vlastních výukových materiálů. Navíc dvojka iBooku má podporu multimédií. Učebnice tak už nemusí tvořit jenom text a fotografie, ale také doprovodný videomateriál, interaktivní grafy a audioukázky.

Nová generace školních učebnic

Jistou nevýhodu představuje podpora iBooku, který je samozřejmě určen výhradně na zařízení od Applu. Přesněji řečeno iPady, první generace fungovala i na iPodech. Učebnice si však studenti zobrazí pouze na tabletech s jablíčkem. Školy by musely být také kompletně vybaveny sítí Wi-Fi. Už po třech dnech od vydání však Apple mohl cítit spokojenost. Za tu dobu se podle odhadů stáhlo na tři sta padesát tisíc učebnic. Jestli se do škol chystá menší revoluce, je předčasné odhadovat.

 

Právě se děje

Další zprávy