Biografie Steva Jobse je bestseller

Adam Fiala
18. 12. 2011 18:02
Amazon zveřejnil žebříček letošních bestsellerů. Vévodí mu životopis Steva Jobse
Foto: Reuters

Když letos na podzim zemřel zakladatel společnosti Apple Steve Jobs, lidé kvůli jeho úmrtí truchlili. Na pulty knihkupectví a do digitálních obchodů s e-knihami pro čtečky se velmi brzy dostala životopisná kniha o Stevu Jobsovi. Sepsal ji autor mnoha biografií Walter Isaacson. Nejednalo se o publikaci sepsanou v rychlosti na zakázku, Jobs s autorem na přípravě knihy spolupracoval ještě za svého života. Jako důkaz o tom, kolik lidí zajímal a jak moc byl obdivován, je titul největšího bestselleru letošního roku.

Knize stačily dva měsíce

Prodejní portál Amazon zveřejnil letošní seznam nejprodávanějších knih a ta o Stevu Jobsovi mu dominuje. Zájem se dal čekat veliký, vždyť neméně velkým hitem se stal nejnovější model iPhone 4S, který byl uveřejněn v době tragické události. Ovšem Isaacsonova kniha hravě porazila tituly, které měly na sbírání čtenářů o dost víc času. Jobs se začal prodávat až v říjnu a i za tak krátkou dobu stihl ovládnout prodeje na Amazonu.

Vedou knihy podle skutečnosti

Přestože Amazon nezveřejňuje přesná čísla, odhalují knihy v Top 10 zajímavý trend. Začíná padat důležitost tištěného papíru, dva z bestsellerů se prodávaly výhradně přes Kindle Store. Knihy pro Kindle se tak rozrůstají, údajně na každých sto prodaných kusů knih připadá 105 digitálních e-knih. Na druhém místě se za Jobsem usídlila kniha Bossypants od Tiny Fey a na třetím je A Stolen Life od Jaycee Dugard. Ze známých jmen se do topky prodrala dvě fantasy díla - kniha George R. R. Martina s názvem A Dance with Dragons a závěrečný díl Odkazu dračích jezdců Christophera Paoliniho Inheritance.

 

Právě se děje

Další zprávy