Hodiny za 21 milionů dolarů: Apple musí platit Švýcarům

Tereza Holanová Tereza Holanová
12. 11. 2012 11:32
Apple si vypůjčil symbol švýcarské železnice, zaplatí až dodatečně
Foto: CNET

Ženeva - Hodiny, které zákazník najde třeba na tabletu iPad, nevymyslela společnost Apple, ale Švýcarské státní železnice (SBB). Ty jejich design chrání průmyslovým vzorem, tudíž nyní chtějí od amerického IT giganta peníze. Za jejich použití jim Apple podle serveru Mashable zaplatí 21 milionů dolarů.

Ikonka hodin, která vzbudila kontroverzi, je součástí nového operačního systému iOS 6. Ten Apple uvedl na trh v polovině letošního září.

Netrvalo ale dlouho a SBB obvinily Apple z toho, co samotná americká firma kritizuje u svých konkurentů - z plagiátorství. Švýcarská skupina pohrozila, že se celá záležitost bude řešit u soudu, a Apple následně přistoupil k nákupu licence na používání designu.

Hodiny tohoto typu přitom nevyrábí přímo SBB, ale společnost Mondaine Group, která má na produkci licenci od roku 1986. Její zástupci uvádějí, že do aktuální záležitosti jejich firma nijak zapojena není.

Za přebírání cizích nápadů nebyla IT společnost obviněná poprvé. Již za bývalého šéfa a spoluzakladatele podniku Steva Jobse zazněla kritika, že myš a grafické rozhraní, jak je známe u Applu, původně vymyslel Xerox. Jobs se ovšem tehdy nechal slyšet, že "dobrý umělec kopíruje, vynikající krade".

Symbol švýcarských nádraží

Současná podoba hodin ve Švýcarsku pochází z roku 1944 a jejím autorem je curyšský inženýr Hans Hilfiker. Hlavní cíl byl jednoduchý - umožnit cestujícím rychle a snadno sledovat čas, když se snaží dohnat vlak. Zajímavostí je, že červenou vteřinovou ručičku doplnil Hilfiker až o devět let později.

Aktuálně lidé tyto hodiny najdou na vlakových nádražích po celém Švýcarsku. Jak Mashable zdůrazňuje, národní dopravce je považuje za svůj symbol.

 

Právě se děje

Další zprávy