Budou Windows 8 bez startovacího tlačítka?

Adam Fiala
9. 2. 2012 0:32
Nejnovější informace o operačním systému Windows 8 mluví o konci tradiční ikony Windows
Foto: Aktuálně.cz

Neodkladně se blížící Windows 8 by mohly znamenat konec operačního systému od Microsoftu, jak ho známe. Uvolněná ukázka z uživatelského prostředí nových Windows totiž postrádá klasické tlačítko Start. To je s Windowsy spjato už od dob devadesát pětky. Podle některých informací by mohl Start fungovat jako přechodný bod mezi plochou a uživatelským prostředím Metro, jinde se objevuje jako zástupný bod pro vyhledávání, nastavení a sdílení.

Uživatelské prostředí Metro

Ještě než spatří světlo světa beta verze osmiček, vyzkouší si Microsoft účinnost systému na téměř hotové verzi "build 8220". Každý, kdo má zkušenosti s klasickým prostředím Windows, však bude s novým přístupem dost zápasit. Ostatně celý koncept uživatelského prostředí se mnohem víc blíží tomu, co známe z tabletů. Také se Windows 8 víc podobají Windows Phone.

Ovládání rukama či očima

Ty si aktuálně může český uživatel vyzkoušet na telefonech Nokia Lumia 800 nebo Nokia Lumia 710. Dlaždicový způsob řazení důležitých odkazů je vhodný při práci s dotykovým displejem smartphonů. Vznikají však pohyby, jestli bude užívání tohoto systému efektivní i s myší a klávesnicí. Třeba se ale budou snadněji ovládat Windows 8 očima.

 

Právě se děje

Další zprávy