Microsoft Office 15 se naplno ponoří do cloudů

Adam Fiala
2. 2. 2012 4:15
Microsoft začal s širším zkoušením nové verze balíčku kancelářských programů Office 15
Foto: Microsoft

Microsoft se čím dál více noří do světa přenosných počítačů. Slibně se rozjíždí kooperace s výrobci mobilních telefonů zásluhou Windows Phone (do Čech aktuálně míří Nokia Lumia 800 a 710), chystané Windows 8 budou kromě klasických stolních počítačů cílit i na tablety a podobná zařízení. Rozšiřuje také možnosti svých produktů, jako je vyhledávač Bing, aby byly lépe uzpůsobeny jiným formátům malých obrazovek. Zdá se, že v pokročilé fázi testování je i nejnovější verze kancelářského balíčku Microsoft Office.

Office 15 pro Windows 8 i starší sedmičky

Nová verze se zatím označuje jako Office 15. Zahraniční odhady předpokládají, že se softwaru dočkáme až s příchodem Windows 8, s nimiž bude nejkompatibilnější. Osmičky zásadně přestaví uživatelské prostředí a způsob užívání operačního systému a Office 15 by tomu měl být uzpůsobený. Zároveň by ale měl nový Office jít spustit i na starší verzi Windows 7. Jeho hlavní inovací, která tentokrát nestojí jenom na kosmetických změnách, je výrazně větší komunikace s cloudy a přizpůsobení přenosným přístrojům.

Office 365 místo Google Docs

Microsoft rozjel program tajného testování Office 15 na vybraném vzorku zákazníků. Poprvé se tak nový Word, Excel či PowerPoint podívají mimo domovské stěny. Vedle aktualizace samotných programů se očekává propojení s cloudovými službami, které může zastupovat také služba Office 365, obdoba služby Google Docs. Microsoft používá jako specifickou službu datového úložiště v cloudech SkyDrive (Apple má např. iCloud).

Prehistorická verze této hostingové služby vznikla už v roce 2007, a to fungovala pod jiným názvem. Nyní nabízí uživateli dvacet pět gigabytů místa. Office jistě najde způsob, jak SkyDrive využít.

 

Právě se děje

Další zprávy