CES 2012: Windows 8 se dají ovládat i pohybem očí

David Slížek
9. 1. 2012 11:30
Švédská firma Tobii na CES 2012 představuje integraci ovládání pohybem očí do Windows 8. Je to budoucnost, nebo slepá větev vývoje?
Foto: Tobii Technology

Jednou ze zajímavých technologií, které se na letošním CES 2012 představují, je ovládání počítače očima.

Švédská firma Tobii vyrábí zařízení, které dokáže po krátké kalibraci rozpoznávat, kam se uživatel na obrazovce dívá.

Odpadá tak posouvání kurzoru myší nebo dotykem na displayi. Když uživatel pohledem přesune kurzor na správné místo, stačí už jen kliknout a spustí aplikaci, nebo aktivuje odkaz.

Očima ve Windows 8

Tobii na CES 2012 ukazuje v praxi integraci svého systému do připravovaného systému Windows 8, jehož nové rozhraní Metro podporuje celkem sedm ovládacích gest - pro výběr, rotaci, posunutí, scrollování, zoom a další akce.

Ovládání pohybem očí by mohlo být zajímavé i pro hry. Na stánku Tobii v Las Vegas si lidé mohou zahrát arkádovku Asteroids, ve které ovládají pohyb laserových děl střílejících na meteority pohledem.

Na světě už je i první prototyp notebooku s rozeznáváním pohybu očí, který v březnu 2011 vyrobila firma Lenovo. Tobii také míří do medicíny - chirurgové na operačním sále by tak mohli listovat mezi rentgenovými snímky pohybem očí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Tip: Datarama o veletrhu CES 2012 v Las Vegas informuje přímo z místa! Máte pro nás tipy, na co se zaměřit? Přání, co byste chtěli vědět? Napište nám do diskuse pod článkem, na Facebook, na Twitter nebo na Google+.

 

Právě se děje

Další zprávy