Přehledně: Řecko nezaplatilo MMF. Jaké to může mít důsledky?

Zahraničí Zahraničí
1. 7. 2015 20:53
Projděte si, co je to "ELA" a jak tahle tři písmena souvisí s krizí v Řecku.

Praha - Zadlužené Řecko v úterý nesplatilo Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) část svého dluhu. Co to pro Atény znamená? A co se teď bude dít?

Jaká by mohla být cesta k tolik diskutovanému odchodu Řecka z eurozóny? Projděte si odpovědi na klíčové otázky tak, jak je sepsal americký The Wall Street Journal.

Banky zůstaly zavřené, před bankomaty se tvoří fronty. Hotovost zůstala jen v pár z nich. Taková je současná situace v Řecku.
Banky zůstaly zavřené, před bankomaty se tvoří fronty. Hotovost zůstala jen v pár z nich. Taková je současná situace v Řecku. | Foto: Reuters

Co pro Řecko znamená konec záchranného programu?

Přesně tento bod je podle WSJ velice problematický. Vypršení programu totiž mění pohled Evropské centrální banky (ECB) na nouzové záchranné lano (tzv. program ELA) , které poskytuje řeckým bankám.

Právě řecké banky jsou v tuto chvíli pro zadluženou zemi nejzranitelnějším místem. Tamní bankovní domy se totiž už měsíce musí spoléhat na krizové financování z centrální banky. Samy disponují pouze malou hotovostí a hrstkou aktiv, takže si na vyplácení vkladů musí půjčovat. Podle Wall Street Journal mají řecké banky v tuto chvíli méně než dvě miliardy eur v hotovosti. Řekové přitom v současné krizi a nejisté atmosféře vybírají ve velkém, úvěry ze země stahují i zahraniční banky.

 

Právě se děje

Další zprávy