Proč nadávají v Aténách na Evropu? Ptali jste se na Řecko

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 1. 7. 2015 16:10
Online rozhovor: Jak se žije Řekům a jak vidí Evropskou unii? Odpovídala redaktorka Aktuálně.cz Tereza Holanová.
Jak se žije Řekům a jak se chystají na Grexit?
Rozhovor skončil
Přečíst si rozhovor

Online rozhovor - Řekové se potkávají s následky ekonomické krize na každém kroku. Pokud je nepřipravila o zaměstnání, tak jim kvůli ní "alespoň" klesly mzdy, případně je donutila přemýšlet o emigraci.

Před bankomaty se v zemi od pondělí tvoří fronty a místní se snaží stáhnout ze svých účtů pokud možno co nejvíce peněz ve strachu, že v případě bankrotu či odchodu země z eurozóny o tyto úspory přijdou. A s výjimkou důchodců, kteří si dnes mohou přijít vybrat část svých penzí, jsou banky pro Řeky tento týden zavřené.

Tváře evropských politiků a premiéra Alexise Tsiprase plní titulní stránky veškerých místních novin a na zdech se objevují nápisy "Ne reformám" či "Vrať se zpátky, drachmo!"

Proč Řekové dávají vinu za krizi více evropským než domácím politikům? Co je nejvíc trápí? Na tyto i další otázky odpovídala redaktorka Aktuálně.cz Tereza Holanová, která byla od minulého týdne v Aténách a bavila se o řecké situaci s místními ekonomy, odboráři, podnikateli a hlavně s desítkami obyčejných lidí.

Jak se žije Řekům a jak se chystají na Grexit?

Rozhovor skončil
1. 7. 2015
Ptá se: Stanislav Ruzicka

Uvědomují si běžní Řeci co pro ně bude znamenat bankrot a následný přechod k Drachme? opravdu to pro ně už nemůže být horší? Nevyplaceni penzí, nezaplacení státní zaměstnanci, a následný kolaps hranic? Děkuji s pozdravem.

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den, zda si to přesně uvědomují, si nejsem jistá. Řada místních nahlíží problém z osobní perspektivy - bydlí na ulici, nemají už několik let zaměstnání, jejich rodina má obří dluhy, takže mají pocit, že přímo jim už nemůže být hůř.

U dalších lidí, hlavně mladých, jsem se zase setkala s přístupem "pokud nám to dlouhodobě pomůže, má teď cenu trpět více, musíme myslet i na další generace".

Mám dojem, že tak daleko, jako je vyplácení platů či penzí, většina lidí ještě nehledí. Ještě ve čtvrtek považovala většina Řeků, s nimiž jsem mluvila, za vzdálené a jen velmi teoretické i zavření bank...

1. 7. 2015
Ptá se: ozyrys

Dobrý den
budou moci věřitelé nechat zabavovat majetek Řecka po světě-lodě lodní flotily v cizích přístavech a pod.?

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den, teoreticky by to asi možné bylo, ale za jakých okolností, nevědí ani čeští ani řečtí ekonomové, s nimiž jsem se o tomto bavila.
Navíc je potřeba si uvědomit, že cena podobného majetku by oproti zhruba 240 miliardám eur, které Řecko zemím eurozóny a Mezinárodnímu měnovému fondu dluží, byla spíše zanedbatelná.

1. 7. 2015
Ptá se: Jindra Holubová

Jsou Řekové dostatečně a z různých zdrojů informováni o následcích všech variant dalšího vývoje země?

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den, to si úplně nemyslím. Mám sice pocit, že o krizové dění jako takové se zajímá vážně většina lidí, ale základní zprávy v místních médiích samozřejmě zahrnují spíše popis aktuálních jednání než analýzu, co se může dít.

Přesně to neví ani ekonomové z univerzity, kteří se studiu hospodářské politiky věnují na full-time, protože k podobné situaci (odchod země z měnové unie) dosud nedošlo, není jasné, jak by zareagovala ECB, zda by došlo ke Grexitu, či ne..., natož obyčejní Řekové.

Hodně lidí si ještě v pondělí stěžovalo, že přesně nevědí, o čem budou tedy hlasovat, zda o reformách, nebo o euru, zda spolu obojí tedy souvisí, jaký je přesně obsah reforem (protože návrhů se v minulém týdnu objevilo několik).

1. 7. 2015
Ptá se: Ivan z Prahy

Dobrý den,
jak si vysvětlují Řekové tu skutečnost, že jejich důchodci mají o 50% vyšší důchod než slovenští důchodci, ale ti jim musí na jejich důchody přispívat?

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den, rozdíly v důchodem panují i přímo v samotném Řecku - podle analýzy profesora z Fakulty ekonomie na aténské univerzitě žije zhruba 49 důchodců každopádně pod hranicí chudoby, stejně tak jsem se setkala s lidmi, jejichž prarodiče i okolo osmdesáti let pracují, aby pomáhali mladším příbuzným bez práce.
Spousta místních tedy má pocit, že by si žili nad poměry nemá, naopak jsou rozhořčení, že za posledních pět let si už utáhli opasky dost a že chtít po nich další škrty je už "drzost". Názorné je ostatně i to, že už v době "runu" na banky mi zhruba polovina lidí na otázku, zda si již raději vybrali, odpověděla, že nemají co vybírat.

1. 7. 2015
Ptá se: Petr Boček

Jaká je nyní pravděpodobnost, že v Řecku znovu vypukne občanská válka nebo závažné nepokoje a kruté násilnosti? Připravují se bohatší Řekové nějak na obranu svých domovů před anarchisty a dalšími radikály?

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den, pokud jde o ochranu domovů, nic takového jsem nezaznamenala nebo se Řekové alespoň podobnými plány nechlubili. Spousta lidí, s nimiž jsem mluvila, se začala až ve čtvrtek starat o své peníze.
Jinak ale místní (i ve frontách) působili zatím poměrně klidně. Byla jsem se v pátek podívat na demonstraci tamních komunistů a ani jsem nezaznamenala nějaké útoky na ně od ostatních kolemjdoucí, či naopak.
Samozřejmě ale hrozí, že pokud budou lidem docházet peníze, začne se sociální napětí prohlubovat, stejně tak může růst napětí mezi příznivci "ano" a "ne" v souvislosti s blížícím se referendem. Protože jejich postoje jsou značně opačné a často působí nekompromisně.

1. 7. 2015
Ptá se: JFK

Dobrý den,
zajímalo by mě jak na tom běžní řekové jsou ve skutečnosti. Jak vypadá jejich životní úroveň ve srovnání např. s naší. Opravdu tam už není prostor k pokrácení mezd a důchodů a k navýšení daní?

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den, prostor pro úsporu podle mého názoru i toho, co si myslí tamní lidé či dokonce zástupce odborů, ještě být může, ale ne už nijak výrazný. Mám pocit, že současná nechuť Řeků pokračovat v reformách nepramení jen z reforem jako takových, ale spíše z pocitu, že to trvá už příliš dlouho, že už se přece uskromňovali a ono to nestačí, naopak.
Mluvila jsem ovšem s dost lidmi, o kterých mohu Říct, že se zřejmě mají hůře než Češi, které znám. Ať už z toho důvodu, že mladí lidé, místo toho, aby se věnovali sobě, cestovali a plánovali budoucnost, hledají práci, často dlouho a neúspěšně nebo řeší dluhy svých rodičů, nebo proto, že obchodníci kvůli poklesu poptávky místních zavírají obchody.
Těch se zataženými roletami bylo v Aténách docela dost i ve všední dny, v dalších bylo prázdno, z čehož jsme sice měla radost já jako novinářka, protože obsluha (a většinou zároveň majitel) měla dost času se se mnou bavit, ale jim to asi tolik radosti nedělalo.

1. 7. 2015
Ptá se: Petr Poruban

Dobrý den,

Zajímalo by mě, jestli Vám při komunikaci s Řeky nepřipadá, že problém je spíše v tom, jak vnímají fungování ekonomiky státu. Jestli současná krize není jen jakýmsi důsledkem určité deformace jejich myšlení způsobenou masáží extrémní levicovou rétorikou v posledních desetiletích a zanedbáním vzdělání v tomto směru.

Uvažují Řekové racionálně?

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den,

pokud jde o přístup Řeků ke státu, tak mi lidé v produktivním věku přišli dost "soběstační" - tu a tam někdo řekl, že mu pomáhají finančně příbuzní či kamarádi, ale nářky "musí se o mne postarat vláda" jsem neslyšela. Stejně tak jejich postoj "nějak to zvládnu" na mne působil s tím, že počítají, že s případným propadem ještě níž se budou muset poprat hlavně oni.
Celkově mi ale místní přišli v Aténách více flegmatičtí a optimističtí a tak trochu žijící ze "dne na den".
Když jsem s nimi mluvila o zavření bank či grexitu, řešili spíše "široký" pohled a celkový postoj k této otázce, ne technikálie. Zase to ale může být částečně proto, že jednoduše ani neví, jak by co skutečně bylo, tak se tím nechtějí ani "zbytečně" znepokojovat.
Pokud na někoho nadávali, že jim pomáhá špatně nebo málo, nebyli to politici, ale spíše Evropa a její instituce.

1. 7. 2015
Ptá se: Jan Juras

Kolik je nejcastejsi recky duchod ? /median, ne prumer, ktery jak vime hodne zkresluje/ . Ptam se kvuli tem 120 eurum, ktere duchodci mohou vzit z bankomatu.

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den, bohužel toto číslo z hlavy neznám, podle listu The Greek Reporter jsou ale mezi měsíčními hodnotami vysoké rozdíly - mezi 250 až 1500 eury. Průměr činí něco přes 700 eur měsíčně pro základní částku, okolo 890 eur měsíčně spolu s doplňkovými příspěvky. Podle profesora ekonomie z aténské univerzity ovšem téměř polovina řeckých důchodců dostává měsíčně méně než 665 eur, což je v zemi stanovená hranice chudoby.

1. 7. 2015
Ptá se: George So

Ahoj Terko, jaká nálada převládá mezi mladými lidmi do třiceti let? Zklamání, smutek, odhodlání se odstěhovat nebo pomoci vybudovat nové lepší Řecko...? Cítíš, že by tato skupina lidí mohla podpořit nějaké nedemokratické síly, např. v předčasných volbách svými hlasy? Díky moc, George

Odpovídá: Tereza Holanová

Ahoj Georgi, mladí lidé jsou krizí hodně zasažení. Podobně jako zbytek Řeků, s nimiž jsem mluvila, nejsou nijak zhroucení, ani pesimističtí, ale často jsou mezi nimi lidé pod třicet, kteří ještě od dokončení vysoké školy nenašli práci. Odchod do zahraničí řada z nich zmínila, ale většinou jen ryze hypoteticky, ne že by měli nějaký konkrétní plán. Nějaké silné rozhodnutí by spousta z nich dle mého názoru podnikla (podobně jako v případě víkendových výběrů z bankomatů) až ve chvíli, kdy by se jim vážně dělo něco špatného.
Většina těchto lidí, ale nyní podporuje buď vládnoucí Syrizu (většinou tedy odpůrci reforem, kteří považují Grexit za lepší možné řešení) nebo některou z proevropských opozičních stran, to jsou třeba lidé, kteří včera demonstrovali za volbu "ano" v blížícím se referendu.
Byla jsem se ale podívat i na demonstraci tamních komunistů a překvapilo mne, že i tamní osazenstvo bylo spíše dost mladé. S jedním z účastníků, kterému mohlo být nejvýše 25, jsem se bavila a vysvětloval mi, že jsou proti Evropě, euru, bailoutům, splátkám a že i Syriza už podle nich tyto ideály zradila.

1. 7. 2015
Ptá se: Zdeňka

Jaká na Vás působí atmosféra v Řecku? Mluví se o možnosti občanské války? Jaká je reálná nezaměstnanost a kolik z lidí, se kterými jste mluvila, uvažuje o odchodu ze země? Jak by situaci řešili běžní Řekové?

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den, jak už jsem odpovídala níže, běžní lidé jsou pohledem Čecha poměrně flegmatičtí a klidní a vyčkávají na to, jak bude.
Přímo na odchod ze země se chystala z desítek lidí, s nimiž jsem mluvila, jen jedna slečna, která dostala stipendium ve Velké Británii, tak se rozhodla jít dál studovat, jinak o tom mluvili jen hypoteticky, jako o možnosti, ale žádné konkrétní plány nezmiňovali.
Atmosféru v Řecku jsem se včera pokusila podrobněji charakterizovat na blogu Aktuálně.cz: http://blog.aktualne.cz/blogy/pohled-zblizka.php?itemid=25518
O občanské válce nikdo nemluvil, ale riziko, že už teď dva naprosto opačné názory na budoucnost Řecka mohou eskalovat, zvláště se zavřenými bankami a zhoršující se ekonomickou úrovní, tu samozřejmě je.

1. 7. 2015
Ptá se: pavel

Dobrý den, Terezo, podle toho, co jste viděla a slyšela během svého pobytu v Řecku, jak odhadujete, že může dopadnout nedělní referendum? A jaké je rozložení názorů třeba ve srovnání staří x mladí nebo lépe x hůře ekonomicky situovaní? Děkuji

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobré odpoledne, jak jsem již odpovídala, výsledek dle mého názoru bude velmi vyrovnaný a na obou stranách budou stát zarytí příznivci s dost malou ochotou ke kompromisům.
Dělit jednotlivé příznivce do skupin dle věku si netroufnu, zatvrzelé zastánce i kritiky evropské politiky jsem potkala mezi mladšími i staršími lidmi. Podobně, jde-li o příjmy. Někteří lidé argumentovali tím, že právě Evropská unie jako jediná může pomoct ze současné mizerné situace a pomoct Řecku k růstu, další ji označují za "příčinu" současného limbu a jako jediný návrat k růstu vidí radikální změnu.

1. 7. 2015
Ptá se: jirka

Pokud by došlo k odchodu Řecka z eurozóny a návratu k drachmě, bude dovolená v Řecku finančně výhodnější? Vyjde levněji? Má tedy smysl čekat s objednáním ubytování, když bych chtěl do Řecka jet třeba v září?

Odpovídá: Tereza Holanová

Pokud vím od českých cestovek, tak ty mají cesty již předjednané a smluvně zajištěné na celou sezónu.
Další okolnosti mohu jen odhadovat. Je například možné, že po návratu k drachmě a jejímu oslabení by zlevnily tradiční řecké produkty. Nedostatkové zboží, jako jsou léky či benzin, by naopak mohly kvůli převisu poptávky nad nabídkou zdražit. Důležitá bude také celková turistická poptávka. Pokud v zemi nenastanou výrazné sociální nepokoje, zůstanou zájezdové kapacity podle mého názoru na podobné úrovni jako nyní. Pak by poskytovatelé těchto služeb neměli mít důvod zlevňovat.

1. 7. 2015
Ptá se: honza

Je pro Řeky stále téma údajné nesplacené reparace Německem za druhou světovou válku? Je tento argument často slyšet, když se bavíte s běžnými Řeky?

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den, ano, je. Sama od sebe jej zmínila spousta lidí, kterých jsem se ptala na krizi, kromě toho se na internetu objevuje hodně protiněmeckých kreslených vtipů, které urážejí kancléřku Merkelovou či ministra financí Schaubleho. Na konci dubna téma války a reparací "pomohla" hodně oživit i vláda, která na měsíc nasadila do aténské MHD minutové video na téma "německé dluhy z války".

1. 7. 2015
Ptá se: Radek

Dobrý den. Zajímalo by mě proč se Řecku pořád půjčuje, když ten dluh neudělali poprvé. Oni si snad myslí že to můžou dělat donekonečna. V historii už to bylo několikrát. Když má osobní bankrot člověk je situace jiná. Proč to tak není v případě státu a nezabaví se třeba státní majetek? Takhle v podstatě ten bankrot nemá smysl a Řekové se mu vysmějí

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den, před pěti lety Řecko dle mého názoru získalo půjčky od MMF a zemí eurozóny hlavně proto, že případný bankrot země by ohrozil německé či francouzské banky v zemi, kromě toho tu mohl být větší strach z možného bankrotu či dokonce grexitu - jak by se projevil ve výnosech dluhopisů dalších jihoevropských zemí, na akciových trzích či kurzu eura k dolaru. Od té doby se však zahraniční investoři z Řecka do velké míry stáhli, trhy si na řeckou krizi "zvykly", kromě toho je možné, že představitelům "institucí" došla s Řeckem trpělivost, proto nyní můžeme pozorovat tvrdší přístup.
Zabavení majetku na území daného státu by de facto znamenalo okupaci a mohlo vést ke geopolitickému napětí, o což, předpokládám, zástupci EU nestojí.

1. 7. 2015
Ptá se: Josef zaoral

Dobry den
Plati opravdu v Recku nasledujici citace?:

"Pro srovnání, podle posledních údajů Eurostatu činí průměrný litevský důchod 472 eur (13 000 korun), což je méně než třetina řecké starobní penze ve výši 1625 eur (44 300 korun). Bulharsko v průměru vyplácí na důchodech v přepočtu 257 eur (7000 korun).
Tato čísla jsou sice k roku 2012 a Atény od té doby důchody snížily, i tak ale zůstávají vyšší než v Bulharsku, Litvě, Chorvatsku, Lotyšsku či dalších zemích východní, jihovýchodní a střední Evropy."

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den, přesná data ohledně řeckých důchodů z hlavy neznám, podle tamních univerzitních ekonomů ale v současné době žije zhruba 49 procent Řeků pod hranicí chudoby, která je pro Řecko Eurostatem stanovena na 665 eur měsíčně. To je v přepočtu zhruba 18 tisíc Kč, nicméně musíme vzít v úvahu rozdílné ceny např. bydlení. Jen pro orientaci, minimální mzda v Řecku nyní činí něco přes 680 eur.
Je také potřeba vzít v úvahu, že někteří důchodci finančně podporují své děti či vnoučata, která nemají práci.

1. 7. 2015
Ptá se: Barbara

Jak si myslíte, že dopadne referendum? Stále více řeků se přiklání k odpovědi ANO, procenta získala tato odpověď i po uzavření bank a limitů výběru z bankomatů. A lze případně referendum případně ještě zrušit, nebo se dělá vše pro to aby proběhla v termínu 5.7.2015?

Odpovídá: Tereza Holanová

S daným termínem vláda zatím počítá, včera spustila i "informační" web: http://www.referendum2015gov.gr/en/
Včera informoval list The Guardian, podle mluvčího aténského parlamentu je zastavení referenda ústavně nemožné, právní detaily ale neznám.
Podle dnes zveřejněného průzkumu by větší část obyvatel hlasovala pro odpověď "ne", osobně však mám pocit, že jsou počty příznivců jednotlivých možností dosti vyrovnané. Mluvila jsem jak se skalními zastánci evropské integrace, tak s vyhraněnými příznivci Grexitu...

1. 7. 2015
Ptá se: Aneta

Jak by probíhal případný bankrot České republiky. Co k tomu musí Česká republika udělat a jak by se to dotklo občanů?

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den, k bankrotu ČR by došlo v případě, že by nesplácela své zahraniční závazky podobně jako nyní Řecko.
Dopady by byly ekonomické - pokles mezd, důchodů, spotřeby, tržeb obchodníků, daňových výnosy - což by vláda musela kompenzovat vyššími daněmi nebo dalším škrtáním sociálních dávek, platů svých zaměstnanců, atd. Zároveň by pravděpodobně oslabila koruna, a tak zdražilo zboží ze zahraničí (elektronika, léky či některé potraviny).
Další dopady by byly samozřejmě sociální (pád více lidí do chudoby, pokles životní úrovně, růst příjmových rozdílů, následné nepokoje) či politické, protože by tak část frustrovaných občanů volila různé extrémistické strany.

1. 7. 2015
Ptá se: Mariana

Proč spojené státy tolik zajímá případný bankrot Řecka?

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den,
může to být hlavně z geopolitických důvodů, zvláště nyní, když je jedním z hlavních témat "diskuze o uprchlících". Řecko je "vstupní branou", takže tu mohou panovat obavy, co by se dělo, pokud by jejich příchod přestalo nějak regulovat. Stejně tak má Řecko (zvláště jeho současná vláda) silnější vazby na Rusko než většina zemí EU. Viděla bych tam tedy hlavně tyto důvody.

1. 7. 2015
Ptá se: Pruhovaná kapybara

Ahoj Terko, jaký byl nejzajímavější člověk, se kterým jsi se při výpravách do řeckých ulic setkala? Díky :-)

Odpovídá: Tereza Holanová

Pěkné odpoledne, zajímavých lidí i příběhů bylo hodně. Mně osobně přišli zajímaví všichni obchodníci, kteří říkali, že na zavření bank se nijak nepřipravují a ani ještě nepřemýšleli, co by pak dělali. Jinak mne pobavil muž, kterého jsem náhodou zastavila na náměstí před parlamentem. Podělil se o jednu z mnoha protiněmeckých teorií a až pak se představil jako profesor a docent z aténské univerzity.

1. 7. 2015
Ptá se: Michaela

Problémy má Řecko už delší dobu. Věříte na konspirační teorie? cokdyž současná situace kolem řecka je vyvolaná uměle a má ji na starosti Rusko a je to jeho informační kampaň aby se nemluvilo o Ukrajině, případně jejich plánu zpochybnit osamostatnění pobaltských republik? Mě samotné přijde že se o problémech na Ukrajině najednou přestalo mluvit, ikdyž pořád jsou

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den, osobně zrovna této teorii nevěřím. Řecko má s dluhy průběžně problémy již od 20. let 19. století, takže částečně jde o strukturální potíž. Aktuální řecká krize navíc trvá již od přelomu let 2009 a 2010.

1. 7. 2015
Ptá se: Pavel

Dobry den, slysel a cetl jsem nekolik rozhovoru z Reky. nikdo z nich nepriznal, ze za stavajici situaci si mohou sami at uz tim, jake vlady volily nebo zitim nad pomery. souhlasite? Pokud ano, cim to je?

Odpovídá: Tereza Holanová

Také jsem se s tím nesetkala, ale myslím si, že na podobný přístup byste nenarazil ani např. v ČR (že by si někdo řekl: "Tak to mám za to, jak jsem volil."). Obyčejní lidé z ulice často svalují vinu na Evropu, že jim nechce pomoct, i když jsou na tom ekonomicky hůře než další země, že je to pomsta za levicovou vládu, v posledním půl roce se podle dalších Řeků také hodně rozmáhají protiněmecké nálady - Řecko podle nich stále ještě doplácí za to, jak je nacisté "vydrancovali" za druhé světové války, kromě toho se objevují konspirace typu, že celá řecká krize byla vykonstruovaná a Němci chtějí získat ostrovy.
Další názor, který mi říkal zástupce místních odborů: "Současné problémy jsou chybou minulých politiků, takže my se k nim hlásit nemůžeme."
Takže ne, se sebekritikou jsem se nesetkala.

1. 7. 2015
Ptá se: petr

Projevuje se aktualni situace treba na cenach v obchode - at jiz nahoru ci dolu, vetsi mnozstvi slevovych akci atd?

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den, nemám přehled, kolik stály konkrétní potraviny v supermarketech například před pěti lety, ale do pondělí, kdy jsem se pohybovala v Aténách, jsem žádnou cenovou válku nezaznamenala. Množství slev na potravinách mi přišlo podobné jako v běžném českém obchodě.
Dost levně lze nakoupit na trzích, což je ale - podobně jako jinde v jižněji položených zemích - dané tím, že si dané potraviny místní sami vypěstují, a mohou je tedy prodávat za méně.

1. 7. 2015
Ptá se: Alena Bednářová

Dobrý den,
jak velkou účast občanů v referendu předpokládáte? A jaký výsledek referenda je možné očekávat ?

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den, toto je otázka spíše pro sociology. Nicméně vzhledem k vysokému zájmu o veřejné dění očekávám - navzdory tomu, v jak krátkém období po oznámení se toto referendum uskuteční - nadprůměrnou účast. Většina lidí, s nimiž jsem se v řeckých ulicích bavila, měla většinou informace o tom, co se ne/vyjednalo předchozí večer, takže jim určitě neunikla ani informace o referendu. Krize, reformy a budoucnost Řecka v Evropě je pro ně navíc velmi zásadní otázka, ke které má dost lidí vyhraněný a nekompromisní postoj, takže půjdou svůj názor i vyjádřit hlasováním.
Výsledek si netroufnu odhadovat, setkala jsem se spoustou proevropsky smýšlejících lidí i s radikálními odpůrci, podle kterých jiné řešení řecké krize než Grexit už není možné.

1. 7. 2015
Ptá se: Martin

Polozim otazku, jejiz zaklad jsem si poskladal z informaci (snad pravdivych) a logickych vyvozeni, o kterych se v souvislosti s problemy Recka nikdy moc nemluvilo.
Jsou si Rekove vedomi toho, ze tam kde jsou, je dostaly predchozi vlady? Tedy ze jejich stat poslednich nekolik desetileti utracel mnohem vice, nez si mohl dovolit, a ze politici nechteli delat nepopularni rozhodnuti a delali tak jen ty popularni? Tedy pokud to mam shrnout do jedne vety: Jsou s Rekove vedomi, ze si dlouha leta zili nad pomery, a ted se jim to, svete div se, vraci?

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den, na tuto otázku jsem snad už podrobněji odpověděla níže.
Někteří Řekové obviňují předchozí vlády, sami ale mají pocit, že od roku 2010, kdy byl přijat první balíček záchranné pomoci, si už utáhli opasky hodně a že nyní již obyčejní lidé dávno šetří...
Více než kritiku tamních politiků jsem každopádně slyšela stížnosti na Evropu, která se podle spousty z nich na Řecko "vykašlala" a nechce mu pomoct.

1. 7. 2015
Ptá se: roman

Dobry den,

Jaky myslite ze tato krize bude mit vliv na povest Recka ve svete? Bude jeste nekdy povazovano za vyspelou zemi? Nebo se zaradi "na Balkan" ?

Dekuji za nazor

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den,
myslím si, že pověst Řecka již například v Evropě utrpěla. Jednak kvůli samotnému dluhu, ale například někteří Lotyši či Litevci se dívají na Řecko negativně i z důvodu, že sami podnikli před šesti letech velmi drastické škrty.
Zástupce velkých řeckých exportních firem, kterých je v zemi zhruba patnáct, navíc říká, že na řeckou nálepku doplácejí i tyto firmy, ačkoliv jsou samy zdravé a většinu aktivit mají na zahraničních trzích. Projevuje se to například úroky u úvěrů, které jsou vyšší, než musí platit jejich konkurenti z jiných zemí.
Otázkou je, co myslíte "Balkánem" - minimálně Bulharsko či Rumunsko se naopak snaží konvergovat k Evropě, provádět reformy, zvyšovat svoji konkurenceschopnost a po roce 2020 přijmout euro. Pokud jde o Turecko, Albánii či Makedonii, tak v případě návratu k drachmě by se Řecko mohlo přiblížit jim. To jsou ale pouhé odhady.
Přímo výše zmíněný zástupce exportérů ale zdůrazňuje, že ekonomové v Řecku tímto směrem jít nechtějí a nepřejí si změnit zemi na levnou zásobárnu jihoevropských potravin.

1. 7. 2015
Ptá se: Petr

Byl jsem v Řecku, ceny téměř stejné jak V ČR. Důchody min 2,5 větší, průměrná mzda a min. mzda 2x větší a dle oficiálních údajů kupní síla 2x větší v Řecku než v ČR.
Tak o co jde?
Myslím, že se chytly hesla bývalého českého komisaře v EU p. Špidly: "Oni už si zvykli, ta jim to nemůžeme brát" a dle mne myslel i tím na sebe.
Česká vláda cpe miliardy do Řecka prostřednictvím MMF a je jí jedno co bude dál.
Myslíte si, že za této situace se může vše s ohledem na Řecko vyostřit a spolu s českou imigrační politikou, kdy zásadně nevyhosťuje gaunery, vyhrají příští volby typu bývalý Sládek?

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den, záleží na tom, co jste v Řecku nakupoval - potraviny skutečně zase až tak výrazně dražší nejsou, což je dáno tím, že například ovoce a zeleninu či mléčné výrobky si země sama vyprodukuje, podobné to bylo například u drogistických výrobků. Vyšší než v ČR jsou ale například ceny bydlení, které mají také největší podíl na výdajích běžného spotřebitele (a platí přitom, že čím nižší příjem, tím se tento podíl zvyšuje).
Samozřejmě existují příjmové rozdíly, ale mluvila jsem se spoustou lidí (učitelé, právníci, recepční), kterým se mzdy či platy za poslední roky několikrát snížili, i s mladými lidmi okolo 25 let, pro které je například cestování po Evropě či nákup počítače dost nepředstavitelné.
Určitě bych se tedy v souvislosti s Řeckem nepouštěla do zevšeobecňování, že se mají lépe, či hůře.

1. 7. 2015
Ptá se: Tomáš

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, dle Vašeho názoru, jestli si Řekové uvědomují základní význam toho, že když si něco půjčím, tak to také musím vrátit, resp. splatit, a to ve většině případů i s úroky? Kdo byl někdy v Řecku, jistě si všiml, že pracovitost tohoto národa není nijak valná a platy i důchody naopak přemrštěné. Nechci používat silná slova, ale uvědomují si Řekové "drzost" toho, když křičí, jak jsou "ponižováni" za to, že po nich někdo chce, aby splatitli to, co si půjčili a s prominutím "prožrali"? Proč nadávají na EU a Německo, které se jim snaží pomoci a posílá jim vlastní peníze, když je to pouze a jen jejich vlastní vina? Myslíte, že to, že Unie, potažmo členské státy Eurozóny, s Řeckem stále jednají, místo aby se za takový přístup otočili zády a nechali Řecko osudu jaký chce je dáno obavou o pád eura jako takového? Nebylo jednodušší nechat Řecko už dávno zbankrotovat? A poslední věc, proč, resp. kdo je odpovědný za to, že bylo Řecko přijato do eurozóny, když bylo veřejně jasné a známé, že jeho ekonomika na to prostě nemá (a domnívám se, že ani nikdy neměla). Omlouvám se za obsáhlý dotaz, díky za odpovědi a hezký letní den.:-)

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den, lidé s nimiž jsem mluvili, si spíše stěžují na to, že nedostali dost půjček a prostoru na to, aby se vrátili k růstu. Obecně tu ale převládá pocit, že jim Evropa příliš nepomohla, ale spíše je hodila přes palubu, zapomněla na ně a že jim bez ní bude lépe.
Na EU či Německo nadávají pouze někteří, další jsou naopak velmi proevropští a doufají, že vláda nakonec evropskou pomoc přece jen přijme, protože to zemi jako jediné pomůže.
O motivech, které vedou věřitele k pokračujícímu jednání s Řeckem, můžeme spekulovat, ale pravděpodobně jsou politické - neochota připustit rozpad celku, který postupně vznikal od padesátých let, či obavy, zda by to nebyl první krok ke konci evropské integrace. Důvody mohou být i geopolitické - obava z možného řeckého příklonu k Rusku či obava ze ztráty "regulace" příchodu uprchlíků na kontinent. Stejně tak tu může být stále ještě nejistota z toho, jak by probíhal hypotetický Grexit, a to jak z negativních důsledků, tak z toho, že pokud by proběhl relativně hladce, stal by se inspirací pro další země.

Bohužel již vypršel čas, který mám na odpovídání. Děkuji tedy všem za zajímavé dotazy a přeji všem čtenářům hezký letní den.

1. 7. 2015
Ptá se: Jan Krajčovič

Dobrý den,

ať už dopadne referendum jakkoliv bude společnost rozdělená. Nebojí se obyčejní lidé toho, že by to mohlo vyústit v občanskou válku jako v letech 1946-1949.

Děkuji

Odpovídá: Tereza Holanová

Dobrý den,
obyčejní lidé či drobní podnikatelé, s nimiž jsem mluvila, se podobnou otázkou zatím nezabývali - více nyní přemýšlí nad tím, jak osobně zvládnou případně ještě další zhoršení životní úrovně a co je vlastně čeká.
Mají v tomto případě ale poměrně optimistický a klidný přístup.

 

Právě se děje

Další zprávy