Problémovou banku zachrání před krachem miliardy rublů

ČTK ČTK
26. 12. 2014 10:24
Ruská centrální banka půjčí finančnímu domu peníze na deset let. V rámci současné krize rublu jde o první záchranu tohoto druhu.
Ruské rubly (ilustrační foto).
Ruské rubly (ilustrační foto). | Foto: Reuters

Moskva - Ruská centrální banka poskytne 99 miliard rublů (téměř 43 miliard Kč) finančnímu domu Trust Bank, aby tuto středně velkou banku pomohla zachránit před krachem. Pomoc bude mít formu desetileté půjčky, uvádí agentura Reuters.

Na finanční ústav Trust Bank uvalila ruská centrální banka nedávno nucenou správu. Jde přitom o první záchranu tohoto druhu za nynější krize rublu. Kromě toho banka poskytne mimo to dalších 28 miliard rublů (12,1 miliardy Kč) ve formě půjčky s šestiletou dobou splatnosti bance Otkritie, která bude na záchranný program pro Trust dohlížet.

Rusko se v posledních dnech snaží stabilizovat domácí finanční trhy. Těmi otřásl přechodný prudký pokles rublu, který oslabil z přibližně 33 rublů za dolar v lednu 2014 nad 60 rublů za dolar. Před Vánoci krátce znehodnotil až na 80 rublů za dolar.

Ruské úřady v minulých dnech přistoupily k řadě opatření ve snaze zastavit pád rublu a zbrzdit inflaci, včetně prudkého zvýšení úrokových sazeb, omezení vývozu obilí a neoficiálního omezení pohybu kapitálu. Rubl tento týden převážně zpevňoval. Dnes dopoledne se jeho kurz k dolaru v Moskvě zvýšil asi o 0,9 procenta na 52,1 rublu za dolar.

Kromě toho na ruský bankovní sektor negativně doléhají západní sankce. Ty velkým bankám omezily přístup na mezinárodní finanční trhy, což jim prudce zvýšilo náklady na vlastní financování.

 

Právě se děje

Další zprávy