Z Ruska mizí levné obilí, tak zdraží jeho vývoz. Zavede clo

ČTK ČTK
22. 12. 2014 15:24
Poptávka po ruském obilí stoupla poté, co výrazně oslabil rubl a cena obilí na světových trzích rostla.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Moskva - Rusko, které je jedním z největších světových vývozců pšenice, plánuje zavést clo na vývoz obilí. Země doufá, že tak zvýší poptávku na domácím trhu a umožní pokles cen, které vytlačil vzhůru propadající se rubl.

Rusko mělo letos velkou úrodu obilí. Kolísavost ruské měny, která od začátku roku ztratila k americkému dolaru zhruba 45 procent hodnoty, a vysoké ceny obilí na světových trzích způsobily, že vývoz z Ruska stoupl a země si musí ponechat minimální rezervy, sdělil podle ruských médií premiér Dmitrij Medveděv na setkání s činiteli.

"Připravíme návrh rozhodnutí o vývozním clu, bude připraven do 24 hodin," uvedl místopředseda vlády Arkadij Dvorkovič, jehož z ruských médií citovala agentura Reuters.

Rusko může vyvézt 28 milionů tun obilí, aniž by to znamenalo újmu pro jeho spotřebu. Od začátku prodejního roku 2014/2015, který začal 1. července, vyvezlo 21 milionů tun, řekl Dvorkovič.

Ruské úřady zavedly embargo na vývoz obilí v roce 2010, kdy úrodu v zemi zasáhlo sucho. Ruští činitelé nedávno popřeli, že uvažují o podobné možnosti. Ruské hygienické úřady ale podle agentury AFP přestaly minulý týden vydávat potřebná osvědčení pro vývoz a železniční přepravce prohlásil, že není s to dodávky obilí přepravovat do přístavů.

 

Právě se děje

Další zprávy